Çift Terapistleri Danışanlarının İlişkilerinde Umut Görmediklerinde Ne Söylediklerini Paylaştı!

Her ilişkinin kendi dinamiği farklıdır. Her çift ilişkileri boyunca farklı sorunlarla uğraşmak zorunda kalabilir. Peki çift terapistleri, danışanlarının ilişkisinin bitmesi gerektiğini anladığında ne yapıyor? Detaylar için buyurun…?

Kaynak: https://www.boredpanda.com/couples-th…

1. “Terapist, baldızım ve eşiyle görüşüyordu. Baldızıma kocasının istismarcı ve kötü biri olduğunu ve boşanması gerektiğini söyledi. Terapiyi sonlandırdı.”

2. “Yıllar süren evlilik danışmanlığım boyunca, bir çiftin bunu başaramayacağına dair tek bir işaret fark ettim. Birbirlerine karşı küçümseyici tavırlar sergiliyorlar. Nefret ya da öfke bile yok, sadece küçümseme.”

3. “Deneyimlerime göre, güçlü, sağlıklı bir ilişki iki önemli nitelik üzerine kurulu; güven ve saygı. Sevgi dahil değil çünkü sevgi güçlü/sağlıklı bir ilişkinin belirleyicisi olmuyor.”

4. “Kuzenim bir evlilik danışmanı ve onu ziyaret eden çoğu çiftlerde, ilişkiyi yeniden kurmaya çalışan bir kişi olduğunu, diğerinin ise zihinsel olarak toparlanıp ayrıldığını söyledi. Seanslar genellikle bittiğini anlayamayanlar için yas danışmanlığına dönüşüyor.”

5. “Kocanın karısını sürekli küçümsediği bir çiftle tanıştım. Tamamen toksikti. Onlara alternatif seçenekleri değerlendirmelerini söylemem gerekiyordu.”

6. “Çift terapisti olan arkadaşımdan şimdiye kadar duyduğum en iç karartıcı şey, terapiye başvurduklarında genellikle çok geç olması nedeniyle ilişkilerin neredeyse hiç yürümediği.”

7. “Bir kişi bilinçli olarak kendi istek ve ihtiyaçlarına partnerlerinden daha fazla öncelik verdiğinde, bunu çözmek çok kolay. Bu tür ilişkiler genellikle başarısızlığa mahkumdur çünkü kişi anlamlı bir değişiklik yapmaya yeterince önem vermez.”

8. “Birbirini aldatıp, bunu birbirlerine anlatan bir çift gördüm. Öfkelerini yendiklerinde ateşkes ilan edip barışmaya karar verdiler. Duygusal olgunluk düzeyleri göz önüne alındığında bunun uzun süreceğini sanmıyorum. Onlara yardım mı ettim yoksa acılarını mı uzattım bilmiyorum.”

9. “Bir çiftin diğerinden bağımsız hareket ettiğini gördüğümde, ayrılacaklarını anlıyorum. Örneğin birbirlerine haber vermeden tatil planı yapıyorlar.”

10. “Bir çift bana bir arada kalmalı mıyız diye sorduğunda, geleceklerini birbirleri olmadan hayal edip, edemediklerini sorarım.”

11. “Bir terapist olarak onları yeniden bir araya getirmeye çalışmak bana düşmez… Bu onların gücünü alır ve onlara kendi bilinçli kararlarını verme becerilerini öğretmek yerine bu gücü bana verir. Çiftlerin yarısı gelip, eşleri onları zorladığı için orada olduklarını söylediğinde, birlikte kalmaya karar vermeleri oldukça nadir gerçekleşir.”

12. “Danışanlarımıza ayrılık konusunda ne yapıp, yapmayacaklarını söyleyemeyiz. Yapabileceğimiz tek şey onlara birbirlerine bağlanmadıkları sürece terapiye devam edemeyeceğimizi söylemek.”

13. “Taraflardan biri çaba sarf etmek istemiyorsa, bunun sonucunda genellikle ayrılık olur. Bu insanları terapinin başında fark etmek oldukça kolay. Yine de insanların büyük bir değişim kapasitesi var ve sürprizler olabiliyor.”

14. “Narsist kişilik bozukluğunu bir araştırın. Onlar dışında herkesin sorunlu olduğunu düşünürler. Tüm aileyi terörize ederler. Bu insanlarla bir arada kalmak oldukça zor.”

15. “Eski terapistim. Birbiriniz için doğru olmak diye bir şey yok. Eğer seçerlerse herhangi iki kişi birlikte olumlu bir yaşam kurabilir. Ancak iletişim, anlayış ve kabullenme bunda büyük rol oynar.”

16. “Terapiye gelseler de dediğim şeyleri yapmayan çiftler başarılı olamıyor. Terapide en başarılı olduklarını gördüğüm çiftler, bir sorunu fark ettiklerinde erkenden gelen, birbirlerine tamamen bağlı olan ve bazı şeyler için gerçekten çaba harcayan çiftler.”

17. “Kimseye birlikte olmamaları gerektiğini söylemiyorum. İnsanların bir arada olmamasını ciddiyetle önerdiğim tek zaman bir istismar durumu olduğu zamanlar.”

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir