Yüksek elektrik kullanana sübvansiyon kaldırılıyor; yeni dönemde faturalar artacak

Aylık 417 kWh Üzeri Elektrik Tüketen Hanelere Devlet Desteği Son Buluyor

1 Şubat’tan itibaren aylık 417 kWh elektrik tüketimini aşan haneler, devlet desteği olmadan faturalarını ödemeye başlayacak. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) verilerine göre, bu sınıra tabi olacak yaklaşık 1,2 milyon mesken abonesi faturalarında önemli artışlar yaşayacak. Bu adım, yıllık 50 milyar lira civarında bir maliyeti olan elektrik desteğinin kademeli olarak azaltılmasını ve enerji tasarrufuna yönlendirilmesini amaçlıyor.

Elektrik Faturalarında Yükseliş Bekleniyor

417 kWh’yi geçen tüketimler için sübvansiyonun sona ermesi, özellikle kış aylarında ısınma ve yaz aylarında soğutma için yüksek enerji tüketen evleri etkileyecek. Türkiye Gazetesi’nin aktardığına göre, Uzmanlar, basit enerji tasarrufu yöntemleriyle faturaları düşürmenin mümkün olduğunu belirtiyor.

Enerji Tasarrufu İçin Öneriler

  • LED ampuller, klasik ampullere kıyasla %80 enerji tasarrufu sağlıyor.
  • A sınıfı beyaz eşya ve kahverengi eşya kullanımı, uzun vadede maliyetleri azaltıyor.
  • Akıllı termostatlar, belirlenen sıcaklık düzeyine ulaşınca enerji kullanımını durdurarak tasarruf sağlıyor.
  • Standby modundaki cihazların fişlerini çekmek, gereksiz enerji tüketimini önler.
  • Güneş panelleri ve ev yalıtımı, özellikle sürekli güneş alan bölgelerde ve hem yaz hem kış aylarında elektrik tüketimini azaltır.

Elektrikli Araç Kullanıcılarına Uyarı

Elektrikli bir araç, ayda ortalama 1.000 km yol yaptığında evde yaklaşık 200 kWh elektrik tüketimi yapar. Bu durum, 417 kWh sınırına yaklaşan veya bu sınırı aşan haneleri olumsuz etkileyebilir.

Sadece Hanelerin %3’ü Etkilenecek

Türkiye’deki yaklaşık 40 milyon mesken abonesinden yalnızca %3’ü, yani 1,2 milyon mesken, yeni tarifeden etkilenecek. Bu haneler, faturalarını artık gerçek maliyet üzerinden ödeyecek.

Kademeli Destek Azalıyor

Mevcut sübvansiyon sistemi altında, 1.000 TL’lik bir elektrik faturasının 400 TL’si devlet tarafından karşılanıyordu. Yeni düzenleme ile 417 kWh’e kadar olan tüketim hala desteklenecek; ancak bu sınırı aşan tüketimler için destek kalkacak.

Sobaya Yönelim Bekleniyor

Doğalgazın yaygın olduğu büyükşehirlerde bir yana, Anadolu’da hâlâ soba kullanımı tercih edilen bir yöntem. Yüksek tüketimde devlet desteğinin sona ermesiyle, elektrikli ısıtıcılar yerine yeniden sobaya dönülmesi bekleniyor. Kömür fiyatlarının artmasına rağmen, sobanın yemek pişirme ve ısınma için daha ekonomik bir alternatif olabileceği ifade ediliyor. (Türkiye Gazetesi)

Related Posts

İstanbul Havalimanı bir kez daha Avrupa’nın zirvesinde

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’nın günlük ortalama bin 553 uçuş ile bir kez daha Avrupa’daki en yoğun havalimanı olduğuna dikkati çeken Uraloğlu, “Aynı listede günlük ortalama 996 uçuş ile Antalya Havalimanı’mız ise 10. sırada yer aldı.” açıklamasında bulundu.

Sosyal destek ödemeleri değişti: Engelli aylığı, 65 yaş aylığı ve evde bakım yardımları yükseldi

Sosyal destek ödemeleri değişti: Engelli aylığı, 65 yaş aylığı ve evde bakım yardımları yükseldi

Enflasyon açıklandı: Kira artış oranı belli oldu!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Haziran 2025 enflasyon verilerinin açıklanmasıyla konut ve işyeri kira artış oranları da belli oldu. TÜİK, yıllık enflasyonu yüzde 35,41 olarak açıkladı. Açıklanan enflasyon verisiyle birlikte kira ve …

TÜİK enflasyonu açıkladı: Emekliler merakla bekliyordu…

Ayrıntılar geliyor…

Çiftçinin hesabına toplamda 2 milyar lira yattı

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkşeker aracılığıyla toplamda 2 milyar 465 milyon TL’nin pancar üreticilerinin hesabına yatırıldığını açıkladı. BAKAN DUYURDU Hayırlı olsun diyerek duyuran Yumaklı …

Batı Akdeniz’in ihracatı arttı

Antalya, Isparta ve Burdur’u kapsayan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) üyelerince 6 ayda yapılan ihracat 1 milyar 381 milyon 719 bin 823 dolar oldu.