Uzmanı uyardı: Nefes darlığı ve çarpıntı kalp kapaklarındaki sorunun belirtisi olabilir

Kalp Kapak Hastalıkları ve Önemleri

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selim İsbir, son yıllarda kalp kapak hastalıklarının artış gösterdiğini belirtti. Bu artışın en önemli nedeninin toplumun yaşlanması ve beklenen yaşam süresinin uzaması olduğunu vurgulayan İsbir, hastalığın belirtileri arasında nefes darlığı ve kalp ritim bozukluğunun olduğunu söyledi. Ancak, bu belirtilerin yeterince dikkate alınmadığını ve tanınmadığını da ekledi.

Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi’nden Prof. Dr. Selim İsbir, kapak hastalıklarının görmezden gelinmemesi gerektiğini ifade ederek, hastalığın erken teşhis edilmemesi durumunda hem sağlık hem de ekonomik sorunlara neden olabileceğini vurguladı. Türkiye’de her yıl binlerce insanın bu hastalıklar nedeniyle tedavi görmek zorunda kaldığını belirtti.

Beklenen Yaşam Süresinin Uzaması ve Hastalık

Prof. Dr. Selim İsbir, yaşam süresinin uzamasıyla birlikte kalp kapak hastalıklarının daha da önem kazandığını söyledi. Özellikle 75 yaş ve üstü kişilerde bu hastalığın yaygınlığının arttığını belirten İsbir, hastalığın sosyal ve ekonomik hayata da olumsuz etkileri olduğunu dile getirdi. Mitral ve aort kapaklarının yaşa bağlı kireçlenmeye çok müsait olduğunu belirten İsbir, kalp kapak hastalıklarının prognoz açısından birçok kanser türünden daha ciddi olduğunu belirtti.

Erken Tanı ve Tedavi Önemli

Prof. Dr. Selim İsbir, hastalığın belirtileri arasında göğüs ağrısı, nefes alamama hissi, çarpıntı gibi durumların olduğunu ve bu durumların ciddiye alınması gerektiğini vurguladı. Nefes darlığı ve düzensiz kalp atımlarının belirtilere eklenmesi durumunda mutlaka hekime başvurulması gerektiğini ifade etti. Erken tanı konulması durumunda hastalığın tedavi edilebilir olduğunu belirten İsbir, tedavi yönteminin hastanın durumuna göre belirleneceğini söyledi.

İsbir, kasıktan kapak değişimi gibi yeni tedavi yöntemlerinin de başarılı sonuçlar verdiğini ifade ederek, hastaların ameliyat sonrası enfeksiyon ve kanama risklerine karşı dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.

Related Posts

Bitki çayı tüketirken bu 3 kurala dikkat!

Genelde sağlıklı bir yaşam için tercih edilen bitki çayları göründüğü kadar masum olmayabiliyor. Doç. Dr. Oğuzhan Öztürk, bazı bitki çaylarının içine ilaç karıştırıldığını belirterek bu tarz bitkisel ürünlerin güvenli yerlerden alınması gerektiği uyarısında bulundu.

Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan KKKA ve HPV aşısı müjdesi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “HPV (Human Papilloma Virüs) aşısını, 2025 sonu itibarıyla insanlarımıza ücretsiz, özellikle 13 yaşındaki çocuklarımıza ulaştıracağız.” dedi.

ABD’de BionTech aşılarına ‘Genç erkeklerde kalp hasarı riski oluşturabilir’ uyarısı eklenecek

ABD’de BionTech aşılarına ‘Genç erkeklerde kalp hasarı riski oluşturabilir’ uyarısı eklenecek

Sabah mı duş almalı, akşam mı? Kararı bakteriler veriyor

‘Sabah mı yoksa akşam mı duş almak daha hijyenik?’ tartışması uzun zamandır sürüyor. Kimileri sabah duşunun güne zinde başlamanın anahtarı olduğunu savunurken, kimileri günün yorgunluğunu atmak için gece duşunu tercih ediyor. Ancak klinik mikrobiyoloji uzmanı Primrose Freestone’a göre bu sorunun bilimsel bir cevabı var.

Botoks yaptırdı felç oldu!

Botoks yaptırdı felç oldu!

Covid aşısızlarda pıhtı riski, 3 kat daha fazla

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, ani kalp krizi vakalarının, Covid-19 aşıları ve kalp-damar sağlığı üzerindeki etkisini değerlendirdi. Aşılara yönelik spekülasyonların bilimsel verilere dayanmadığını belirten Özlü, “Aşı olanların pıhtı ile ilgili hastalıklarının oranı, aşı olmayanlara kıyasla belirgin şekilde az olduğu ve aşı olmayanlarda ise 3 kat fazla pıhtılı hastalık ortaya çıkmış. Aşıların, pıhtı ile ilişkili kalp-damar, beyin-damar ve toplardamar sistem hastalıklarından koruduğu belirlenmiş” dedi.