Suriye’de yeni ticaret rejimi yürürlüğe giriyor

AK Parti Gaziantep Milletvekili Bünyamin Bozgeyik, Türkiye ile yeni Suriye yönetimi arasındaki ilişkilerin her geçen gün daha da güçlendiğini belirterek, bu hafta sonundan itibaren iki ülke arasında yıllardır yasaklı olan ürünlerin de ticaretinin başlayacağını söyledi.

Milletvekili Bozgeyik, Suriye’nin özgürleşmesinin ardından Ticaret Bakanlığı’na bağlı heyetler ile yeni Suriye yönetimi arasındaki görüşmelerin yoğun şekilde devam ettiğini belirterek, “Bugüne kadar Suriye ile ticarette bir yasaklı ürünler listesi vardı. Özellikle iç savaşla birlikte Kuzey’de barış harekatları ile oluşturulan özgür bölgedeki ticarette ve Esad yönetiminin arka planda kontrol ettiği bölgede ithalatı ve ihracatı sınırlandırılmış ürünler vardı. Ayrıca transit ticarette sınırlı ürünler vardı. Bu hafta sonundan itibaren inşallah yeni bir ticaret rejimi yürürlüğe girecek. Böylece yeni dönemde bugüne kadar yasaklı listede yer alan 2-3 ürün hariç bütün ürünlerin Suriye’ye ithalatı ve ihracatı serbest olacak” dedi.

“Vize işlemlerinde büyük kolaylık”

Suriye’ye vize kolaylığı konusunda da önemli adımlar atıldığına dikkat çeken Bozgeyik, “Hükümetimiz yine iş adamlarımızı çok ilgilendiren bir karar aldı. Önceki gece İçişleri Bakanlığımız tarafından ilgili yerlere bildirilen karara göre, vizelerde yeni düzenleme yapıldı. Karayolu ile geçişlerde, iş insanlarının Suriye’ye geçmek için izin talebi, o sınır vilayetlerindeki valilikler tarafından arşiv araştırması yapılmak suretiyle hızlıca karara bağlanacak. Bu karar geçişleri hızlandıracaktır. Terör suçları, her türlü kaçakçılık suçları, nitelikli dolandırıcılık, soykırım ve insanlığa karşı suçlar gibi suç türleri üzerinden yapılacak arşiv araştırmasının ardından geçişlere vize verilecektir. ve geçişler pasaportla yapılacaktır. İlk defa geçişlerde Valiliklerimiz 10 güne kadar izin verecek. İkinci ve diğer geçişlerde ise Suriye’deki Ticaret veya Sanayi Odaları tarafından onaylı davet mektubu veya ilgili kurumdan alınan yazı sunmak suretiyle süre sınırı konulmaksızın valiliklerimiz işlem yapacaktır. Havayolu ile geçişlerde ise Suriye tarafından Türkiye’ye gelmek isteyen iş insanları için özel bir vize uygulaması olacaktır. Türkiye’nin Şam Büyükelçiliği veya Halep Başkonsolosluğuna başvurarak, alacakları vize ile ülkemize giriş yapabileceklerdir” diye konuştu.

Suriye’nin yeni Cumhurbaşkanı Ahmet Şara’nın, Türkiye’yi ziyaretine de dikkat çeken Gaziantep Milletvekili Bünyamin Bozgeyik, “Suriye Cumhurbaşkanı Ahmet Şara, ikinci yurt dışı gezisini Türkiye’ye yaptı. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye Cumhurbaşkanının yaptığı görüşmenin ardından iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da ivme kazanmasını bekliyoruz” şeklinde açıklamada bulundu. – GAZİANTEP

Related Posts

MSB’den 12 askerimizin şehit olduğu olayla ilgili iddialara yanıt: Tamamen asılsız

MSB, Pençe-Kilit Harekâtı Bölgesinde 12 askerimizin şehit olması üzerine kamuoyuna yansıyan iddialar için “Gerçeklikten uzak olduğu halde kesin yargıyla ortaya atılan iddialar ile komplo teorileri üreten manipülatif söylem ve içerikler, Türk Silahlı Kuvvetlerimizi karalamaya ve yıpratmaya yönelik sistematik bir dezenformasyon çabasıdır” dedi.

Sigara içen İETT şoförü uyarılınca çıldırdı!

İstanbul’da bir İETT şoförü, otobüs içinde sigara içtiği için kendisini uyaran yolcuya sert tepki gösterdi. Yolcuyla tartışan şoför, “Araç bozuk” diyerek yolcuları indirdi.

Önce başkanlara sonra şoförlere şafak baskını

Sanıkların verdiği ifadeler doğrultusunda yeni kararlar çıktı. Şoförler bir muhasebeci, iş insanları ve belediye çalışanları da sorgulanıyor.

Ege’de 4,6 büyüklüğünde deprem (son depremler)

Ege Denizi’nde Richter ölçeğine göre 4.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD, depremin Muğla’nın Bodrum ilçesine 169 kilometre mesafede gerçekleştiğini duyurdu.

Dünyayı tehdit eden sessiz katil: Önlem alınmazsa milyonlarca can alabilir… H. pylori nedir?

Dünya çapında mide kanseri vakalarının yüzde 76’sından sorumlu olan Helicobacter pylori (H. pylori) bakterisi, önlem alınmazsa milyonlarca can alabilir. Uzmanlar, bu bakterinin neden olduğu enfeksiyonların genellikle hazımsızlık, şişkinlik veya mide bulantısı gibi sıradan belirtilerle gizlice ilerlediğini ve mide dokusuna verdiği hasarla kansere yol açabileceğini vurguluyor.

Bayrampaşa Belediye Meclisi üyesi iki isim, CHP’den istifa etti

Bayrampaşa Belediyesi’nin Cumhuriyet Halk Partili (CHP) meclis üyeleri Saki Teker ve Ali Karahasanoğlu, partilerinden istifa ettikleri duyurdu. Meclis üyeleri açıklamalarında “Mutlu’nun gayri ahlaki tutumları, para hırsı ve vatandaşların …