Sermaye Piyasası Kurulu’ndan kripto varlık platformlarına yönelik ‘rezerv kanıtı’ düzenlemesi

SPK, Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcılarının Faaliyet İzinleri İçin Yeni İlkeler Belirledi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto varlık hizmet sağlayıcıları tarafından yapılacak faaliyet izni başvuruları öncesinde platformların yapması gereken rezerv kanıtı denetimi süreçlerinde uygulanacak yeni kuralları açıkladı.

Haftalık bülteninde yer alan bilgiye göre, kripto varlık hizmet sağlayıcıları ile bilgi sistemleri bağımsız denetim kuruluşları arasında her 3 aylık dönem için en geç ilk ay içinde rezerv kanıtı denetiminin yapılması için sözleşme imzalanacak. Bu sözleşme, yılın diğer dönemlerini de içerecek şekilde toplu olarak da imzalanabilecek.

Bir kripto varlık hizmet sağlayıcısı, aynı şirkete en fazla 12 dönem rezerv kanıt denetimini yaptırabilecek. Bir sorumlu bilgi sistemleri başdenetçisi ise aynı kripto varlık hizmet sağlayıcı için en fazla 4 dönem rezerv kanıt denetim raporu imzalayabilecek.

İmzalanan sözleşme çerçevesinde kripto varlık hizmet sağlayıcıları, denetime tabi olan kayıtları ve sistemleri hazır hale getirmekle yükümlü olacak.

DENETİM RAPORLARINDA YER ALMASI GEREKEN BİLGİLER

Sözleşme imzalandıktan sonra belirtilen süre içerisinde kripto varlık hizmet sağlayıcıları tarafından belirli bilgilerin denetçilere sunulması ve raporlarda yer alması gerekecek.

Bu bilgiler arasında “kripto varlıkların listesi”, “müşterilere ait kripto varlıkların değeri”, “kripto varlıkların bulunduğu ağlar”, “saklama modeli ve erişim kontrol bilgileri” ile “cüzdanlar ve adresleri” yer alacak.

Platformlar, “müşterilere ait nakit bakiye”, “platforma ait kripto varlık ve nakit bakiyeler”, “saklama kuruluşlarının listesi” ve “banka ve hesap bilgilerini” sunacak ve bu bilgiler raporda yer alacak.

Denetimde, kripto varlık platformunun likit rezervindeki varlıkların tamamı incelenecek ve sonuçlar ayrıca raporda yer alacak.

DENETİM TARİHİ

Denetimden bir gün önce belirlenen tarihler kripto varlık platformu ile paylaşılmayacak ve denetçi, cüzdan adreslerini teyit edecek ve bunu raporda gösterecek.

Denetim sonuçları kıyaslanacak ve raporda cüzdan bakiyeleri ve doğrulama süreçleri hakkında bilgi verilecek.

Rapor, başdenetçi tarafından imzalandıktan sonra yönetim kuruluna teslim edilecek ve sonrasında SPK’ye gönderilecek.

Rapor, yalnızca yönetim kurulu ve SPK ile paylaşılacak ve belli asgari bilgileri içerecek.

Related Posts

İstanbul Havalimanı bir kez daha Avrupa’nın zirvesinde

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’nın günlük ortalama bin 553 uçuş ile bir kez daha Avrupa’daki en yoğun havalimanı olduğuna dikkati çeken Uraloğlu, “Aynı listede günlük ortalama 996 uçuş ile Antalya Havalimanı’mız ise 10. sırada yer aldı.” açıklamasında bulundu.

Sosyal destek ödemeleri değişti: Engelli aylığı, 65 yaş aylığı ve evde bakım yardımları yükseldi

Sosyal destek ödemeleri değişti: Engelli aylığı, 65 yaş aylığı ve evde bakım yardımları yükseldi

Enflasyon açıklandı: Kira artış oranı belli oldu!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Haziran 2025 enflasyon verilerinin açıklanmasıyla konut ve işyeri kira artış oranları da belli oldu. TÜİK, yıllık enflasyonu yüzde 35,41 olarak açıkladı. Açıklanan enflasyon verisiyle birlikte kira ve …

TÜİK enflasyonu açıkladı: Emekliler merakla bekliyordu…

Ayrıntılar geliyor…

Çiftçinin hesabına toplamda 2 milyar lira yattı

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkşeker aracılığıyla toplamda 2 milyar 465 milyon TL’nin pancar üreticilerinin hesabına yatırıldığını açıkladı. BAKAN DUYURDU Hayırlı olsun diyerek duyuran Yumaklı …

Batı Akdeniz’in ihracatı arttı

Antalya, Isparta ve Burdur’u kapsayan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) üyelerince 6 ayda yapılan ihracat 1 milyar 381 milyon 719 bin 823 dolar oldu.