Sarıkamış’taki Bozayılar Kış Uykusuna Yattı

Kars’ın Sarıkamış ilçesi sınırlarındaki ormanlarda yaşamını sürdüren ve uydu vericisiyle takip edilen 12 bozayı, kış mevsimini uykuda geçiriyor.

Sarıkamış ormanlarında yaşamını sürdüren ve yaz aylarında yiyecek bulmak amacıyla Artvin’in Şavşat ilçesi kırsalına göç eden bozayılar, sonbaharı da “sakin şehir” ünvanlı bu ilçenin çevresinde geçirdi.

İyi beslenip yağ depolayan ve yaklaşık 250 kilometrelik güzergahı takip ederek ekim-kasım aylarında Sarıkamış’a geri dönen bozayılardan bazıları, karın bu yıl erken yağması ve soğuk havanın etkisini göstermesiyle kış uykusuna kasım ayında yattı.

Tarım ve Orman Bakanlığının izniyle 2006’dan bu yana Kars, Erzurum ve Sarıkamış ormanlarındaki yaban hayvanlarını araştıran Kuzey Doğa Derneği ekibinin 2023-2024’te takip etmeye başladığı 12 bozayının tamamı da kasım-ocak ayları arasında inlerine çekildi ve kışı uykuda geçiriyor.

“Takip ettiğimiz bozayıların tamamı kış uykusuna yattı”

KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, AA muhabirine, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüyle Sarıkamış’ta bozayıları uydu vericileriyle takip ederek yaşam alanlarını incelediklerini söyledi.

Bu yıl kar yağışının erken başlamasıyla bazı bozayıların erken uyumaya başladığını, şimdilerde ise takip ettikleri tüm ayıların da kışı uykuda geçirdiğini ifade eden Çoban, “Sarıkamış’ta yoğun kış şartlarıyla birlikte 2023-2024 yılından beri takip ettiğimiz bozayıların tamam kış uykusuna yattı fakat ilçe çöplüğüne yakın bölgelerde bazı bozayıları halen aktif görebiliyoruz. Bu ayılar Sarıkamış çöplüğüne gelerek besleniyorlar.” dedi.

Çoban, kış aylarında besin kaynaklarının azalması nedeniyle ayıların uykuya geçtiğini hatırlatarak, “Ormanların kenarındaki çöplük aslında hayvanlar için ekolojik bir tuzak, bazı bozayılar da kış uykusuna yatmayarak beslenmek için Sarıkamış çöplüğüne gelebiliyor. Sarıkamış Kaymakamlığı ve Belediyesiyle ortaklaşa yaptığımız çalışmada ormana yakın bölgedeki çöplüğün yavaş yavaş kapatılmasıyla ilgili çalışmalar devam ediyor. Hem insan sağlığı için hem de bölgede yaşayan hayvan sağlığı için buranın kapatılması çok iyi olacak. KuzeyDoğa Derneği olarak buradaki çalışmalarımıza devam ediyoruz.” diye konuştu.

Related Posts

Ümit Özdağ ilk kez hakim karşısına çıkacak

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ bugün Çağlayan Adliyesi’nde ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ davasında hakim karşısına çıkacak.

İBB soruşturmasında “Enderun” WhatsApp grubundaki mesajlar soruldu

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik başlatılan yolsuzluk soruşturması kapsamında gözaltına alınan İBB Eski Emlak Yönetimi Daire Başkanı Ali Ayçiçek, İSKİ Çevre Denetim Dairesi Başkanı Adem Şanlısoy ve İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa’nın emniyet ifadeleri ortaya çıktı.

Terör örgütünden ‘süreç’ açıklaması: ‘DEM Parti iyimser, bize ulaşan bir şey yok’

Terör örgütü PKK’den ‘silah bırakma ve fesih’ çağrısına ilişkin yeni bir açıklama geldi. “DEM Parti’nin iyimser açıklamalar yaptığı” belirtilen açıklamada, Öcalan’ın sözkonusu çağrısının yerine getirilmesi için kendilerine ulaşan somut bir şey olmadığına dikkat çekildi.

İstanbul Valiliği saat verip uyardı: İstanbul’da fırtınaya dikkat!

İstanbul’da yarın öğle saatlerinden itibaren poyraz etkili olacak. Fırtına şeklinde esmesi beklenen rüzgarla birlikte hava daha soğuk hissedilecek. Fırtınanın salı gece saatlerine kadar etkili olması bekleniyor.

BBP Genel Başkanı Destici: 6.2 Allah’ın bir lütfudur, uyarıdır hepimize

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, İstanbul’da Silivri açıklarında meydana gelen depreme ilişkin “Allah’ın bir lütfudur bu 6,2. Onun için bu bize bir uyarıdır, hepimize” dedi.

Ordusu olmayan NATO ülkesi: Avrupa’da bir “anomali”

Kuzey Kutup Dairesi’nin güneyinde yer alan İzlanda, ordusu olmasa da NATO’nun bir parçası. Kökleri Avrupa’da ancak AB üyesi değil. Şimdi askeri risklerle karşı karşıya olan İzlanda,  Grönland’daki durumu gergin bir şekilde izliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir