Lukaşenko, Belarus’ta Seçimi Kazandı

Belarus’ta Yedinci Dönem Devlet Başkanlığı Seçimlerini Lukaşenko Kazandı

Belarus’ta gerçekleştirilen Devlet Başkanlığı seçimlerinde mevcut Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, yedinci dönem için kazandı. Merkezi Seçim Komisyonu Başkanı Igor Karpenko’nun açıklamasına göre seçmenlerin yüzde 86,82’si Lukaşenko’yu tercih etti.

Seçim sonuçlarına göre, Belarus Liberal Demokratik Partisi lideri Oleg Gaydukeviç yüzde 2,02, Komünist Partisi Merkez Komistesi Birinci Sekreteri Sergey Sirankov yüzde 3,21, eski milletvekili Anna Kanapatskaya yüzde 1,86 ve Cumhuriyetçi Adalet ve Emek Partisi lideri Aleksandr Hijnyak yüzde 1,74 oy aldı. Seçmenlerin yüzde 3,6’sı ise hiçbir adayı tercih etmedi.

6.9 milyon vatandaşın oy kullanma hakkına sahip olduğu seçimlere katılım oranı yüzde 85,7 olarak açıklandı. Devlet Başkanı Lukaşenko, seçim sonrasında protesto beklememesine rağmen halkın belirlediği rotadan sapmayacağını vurguladı.

Lukaşenko, Belarus’un gelişimi için Çin ile çalıştığını belirterek Avrupalı politikacıların seçimlerin meşruiyetini tanımadığına dair eleştirilere yanıt verdi. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve AB’nin dış politika şefi Kaja Kallas, seçim sonuçlarına sert tepki gösterdi.

1994’teki seçimlerle Belarus’un ilk devlet başkanı olan Lukaşenko, seçim zaferinin ardından Batılı şirketlerle işbirliklerini Çin ile devam ettirdiğini söyledi. Önceki seçimde Lukaşenko’nun rakibi Svetlana Tikhanovskaya’nın oylarının çalındığı iddiaları ülkede protesto gösterilerine sebep olmuştu.

Related Posts

Yunanistan, İsrail Savunma şirketinden insansız denizaltılar alacak

İsrail merkezli IAI, mürettebatsız BlueWhale denizaltılarını Yunanistan’a satmak için anlaşma imzaladı. İstihbarat toplama ve mayın tespiti gibi yeteneklere sahip sistemin üretiminde Yunan HAI şirketi de yer alacak.

CHP’nin Beyazıt Meydanı’ndaki mitingine TİP Genel Başkanı Baş’tan destek

TİP, CHP’nin Beyazıt Meydanı’ndaki mitingine destek amacıyla katılım göstereceğini açıkladı.

Yunanistan ve Mısır, işbirliği anlaşmasına imza attı

Yunanistan ve Mısır, Doğu Akdeniz’de artan gerilim karşısında siyasi ve güvenlik işbirliğini derinleştirmek amacıyla stratejik ortaklık anlaşması imzalıyor. Görüşmelerde göç krizi ve uluslararası hukuka saygı çağrısı öne çıkıyor.

Karınca kaçakçılarına 7 bin 700 dolar ceza

Kenya’da mahkeme, 9 bin 300 dolar değerindeki 5 bin 440 adet Afrika hasatçı karınca kaçakçılığı yaptığı gerekçesiyle 4 kişiye 7 bin 700 dolarlık para cezası verdi.

3 Fidan’ı Mersin’de andılar

Türkiye tarihine iz bırakmış devrimci gençler Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idamlarının 53. yıl dönümünde Mezitli Belediyesi tarafından düzenlenen anlamlı bir törenle anıldı.

Yunanistan’ın eski Maliye Bakanı Varoufakis: Merkez siyaset Almanya dahil hiç bir yerde artık işlemiyor

Varoufakis, daha solda ve eşitlikçi görüşe sahip siyasi hareketlerin ülke yönetimlerinde söz sahibi olması gerektiğini dile getiriyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir