İsveç Başbakanı: Anlaşmaya rağmen hiçbirini Türkiye’ye teslim etmeyeceğiz. İktidar esip gürleyip sonra NATO vetosunu kaldırmıştı

İsveç”te yapılan genel ve yerel seçimlerde, sandık çıkış anketlerine göre Başbakan Mangdalena Andersson liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti birinci çıktı. Seçim öncesi başkent Stokholm’de Barzani’nin kanalı Rûdaw’a konuşan Başbakan Andersson, Türkiye’nin İsveç hükumetinden talepleri hakkındaki sorusuna, şu yanıtı verdi:

“İsveç Başbakanı olduğum müddetçe her zaman Kürtlerin haklarını savunacağız; Türkiye ile yaptığımız anlaşmaya rağmen İsveç vatandaşlığına sahip hiçbir Kürt”ün Türkiye”ye teslim edilmeyeceğini burada açıkça söylemenin çok önemli olduğunu düşünüyorum. İsveç yasalarına göre terör eylemi yapmayan hiç kimse sınır dışı edilemez, yani İsveç yasalarına göre terör eylemi yapmayan herkesin hayatı tamamen korunmaktadır.”

İsveç”teki Kürt yapılanmayla bir araya gelen Dışişleri Bakanı Anne Linde de, İsveç vatandaşlığına sahip hiç kimsenin hiçbir ülkeye iade edilmeyeceğini söylemişti.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA’NIN NATO ÜYELİĞİ VE TÜRKİYE İLE ANLAŞMA

Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesinin ardından Finlandiya ve İsveç, NATO”ya üye olmak için başvuruda bulundu. Türkiye iki ülkenden, üyeliklerine onay verme karşılığında PKK ve FETÖ başta olmak üzere diğer örgütlere üye olmakla suçladığı 33 kişiyi teslim etmelerini istedi.

Haziran ayının sonunda Madrid”de yapılan NATO zirvesinde Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında üçlü bir anlaşma imzalandı.

Türkiye Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 20 Ağustos”ta İsveç”in kendilerine sadece bir kişiyi teslim ettiğini ve bu kişinin dolandırıcılıktan arandığını söyledi. Öte yandan Bozdağ, Finlandiya”nın “terör suçlarından aranan” kişileri Türkiye”ye iade etmediğini belirtti.

İsveç ve Finlandiya”nın NATO üyesi olabilmesi için tüm üyelerin istisnasız onayını alması gerekiyor.

BAŞBAKAN ANDERSSON’UN PARTİSİ BİRİNCİ

AA”da yer alan haberde, İsveç”te yapılan genel ve yerel seçimlerde kesin olmayan sonuçlara göre, Başbakan Mangdalena Andersson liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti birinci çıktı.

İsveç devlet televizyonu SVT”nin yayımladığı resmi olmayan sandık başı anket sonuçlarına göre, sol bloktan Sosyal Demokrat Parti yüzde 29,3 oy aldı. Bloktaki diğer partiler Yeşiller ve Çevre Partisi (MP) yüzde 5,8, Sol Parti ise yüzde 7 oy elde etti. Seçim öncesi sağ blokta yer almayacağını ve sol blokla hareket edeceğini ifade eden Merkez Partisi yüzde 7,7 oy aldı.

Ana muhalefetteki ılımlı Muhafazakar Parti yüzde 18,8 oy alırken, bloktaki diğer partiler Liberal Parti yüzde 4,7, Hristiyan Demokrat Partisi yüzde 5,2 oy topladı.

Seçimlerde aşırı sağ görüşlü İsveç Demokratlar Partisinin (SD) oy oranını yüzde 20,5”e kadar yükseltmesi dikkati çekti. SD, ülkenin en büyük ikinci partisi durumuna yükseldi. SD, 2018 seçimlerinde yüzde 18”lik oy oranı ile ülkenin en büyük üçüncü partisi olmuştu.

Resmi olmayan sonuçlara göre, sağ blok partiler 49,2, mevcut durumda azınlık hükümeti ile iktidardaki sol blok partiler ise 49,8 oy aldı. 349 sandalyeli parlamentoda sağ blok partileri 173 milletvekili, sol blok partileri de 176 milletvekili çıkartma hakkı kazandı.

SOSYAL DEMOKRATLAR HÜKÜMETİ KURABİLECEK

İsveç medyasında yer alan yorumlarda, seçimlerin bu sonuçlarla bitmesi halinde Sosyal Demokrat Parti önderliğinde kıl payı farkla bir hükümet kurulabileceği kaydedildi.

Sosyal Demokrat Parti”nin Merkez Partisi ile azınlık hükümeti kurma girişiminde bulunacağı ve buna Sol Parti ve Yeşiller ve Çevre Partisi”nin dışarıdan destek vereceği ön görülüyor.

Öte yandan ana muhalefet ılımlı Muhafazakar Partisi”nin de Liberal Parti ve Hristiyan Demokrat Partisi ile azınlık hükümeti kurmaya çalışacağı ve bu hükümete aşırı sağcı SD”nin destek vereceği öne sürülüyor.

Related Posts

Barselona Belediyesi “insanlık dışı” dedi, İsrail ile ilişkilerini kesti!

İspanya’nın doğusunda bulunan Barcelona şehrinde Belediye Meclisi, Gazze’de yaşananları “insanlık dışı” olarak nitelendirdi. Barcelona Belediye Meclisi “uluslararası hukuka saygı gösterene kadar İsrail ile tüm kurumsal ilişkileri kesme” ve “Barselona …

AKP kolları sıvadı: Seçim kararı böyle alınacak

AKP’de Erdoğan’ın yeniden adaylığı için kollar sıvandı, yol haritası belirlendi. AKP kurmayları, Cumhurbaşkanı üçüncü defa aday olacaksa, bunu Meclis’in seçim kararı alması ile sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

AP Türkiye Raportörü Amor’dan İmamoğlu’na ziyaret: Türkiye’nin AB’deki geleceği Silivri’de başlıyor

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu tutuklu bulunduğu Silivri’deki Marmara Cezaevi’nde ziyaret eden Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Amor, “Türkiye’nin AB’deki geleceği Silivri cezaevinde başlıyor” mesajı verdi.

Dilek İmamoğlu’ndan cezaevindeki kadınlara özgürlük mesajı: Kadriye Kasapoğlu, Çağla Demir, Ceyda Kıryak…

Silivri’de tutuklu bulunan CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun eşi Dilek Kaya İmamoğlu cezaevindeki kadınlar için özgürlük mesajı yayınladı.

İznik’te otobüs ile minibüs çarpıştı! Ölü ve yaralı var

Bursa’nın İznik ilçesinde otomobil ile minibüsün çarpıştığı kazada 1 kişi öldü, 2 kişi yaralandı.

3 çocuk annesi genç kadının cesedi bulundu

Gaziantep’in Oğuzeli ilçesinde 25 yaşındaki Asiye Baytap, evinde ölü bulundu. Boğularak öldürüldüğü belirlenen genç kadının ölümüyle ilgili çok sayıda kişi gözaltına alındı.