**
İstanbul, baharın gelişini kutlamak için en canlı günlerini yaşamaya başladı. Hava henüz tamamen güneşli olmasa da, bahar hissi şehri sarhoş etmeye yetiyor. Parklarda ve bahçelerde dolaşmak, temiz havayı solumak ve renklerin arasında kaybolup fotoğraflar çekmek için sabırsızlanıyoruz. İstanbul’un bahar manzaralarını keşfetmek için ideal adresleri sizin için derledik.
Baharın en güzel manzaralarını görmek ve bolca fotoğraf çekmek isteyenler için parkları gezmek için harika bir zaman. Bu hafta sonu, Emirgân Korusu, Göztepe 60. Yıl Parkı, Gülhane Korusu ve Hıdiv Korusu’nda Lale Bayramı etkinlikleri gerçekleştirilecek. Şehirdeki manolyalar birçok sokakta karşınıza çıkarken, romantik sakura ağaçları için de önerilerimiz var. Erguvanlar ise Boğaz’ı süslemeye hazırlanıyor.
Ataol Behramoğlu’nun “Eski Nisan” şiirinde belirttiği gibi, “Canımın yongası, sevdiğim…” nisanın ilk günleri İstanbullular için özlemle beklenen bir zaman dilimi. Erguvan ağaçları, İstanbul’un simgelerinden biri haline gelmiş durumda. Osmanlı döneminde sıkça görülen bu ağaçlar, nisan sonu ve mayıs aylarında şehirde pek çok noktayı renklendiriyor. Anadolu Yakası’nda Fenerbahçe Parkı, Moda sahil yolu, Kuzguncuk ve Çengelköy; Avrupa Yakası’nda ise Kuruçeşme, Yeniköy ve Rumelihisarı sahilinde bu güzellikleri keşfedebilirsiniz. Boğaz vapurlarıyla kısa bir gezi yaparak bu manzaraları denizden izlemek de oldukça keyifli bir deneyim sunuyor. Yazarımız Saffet Emre Tonguç’un 19 ve 26 Nisan tarihlerinde düzenleyeceği Boğaz turu ile erguvan ve manolyaları görmek için mükemmel bir fırsat elde edebilirsiniz. Tur, Kabataş İskelesi’nden hareket edecek ve 12 yaş ve üzeri katılımcılara açıktır. Tur fiyatı ise 6.000 lira olarak belirlenmiştir.
Lale Bayramı’na davetlisiniz! Osmanlı döneminde zarafet ve estetiğin sembolü olarak kabul edilen lale, sadece saray bahçelerinde değil; birçok sanatta da sıkça yer bulmuştur. Nisan ortasında İstanbul’da laleleri görmek için en uygun zaman. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından bu yıl düzenlenen Lale Bayramı etkinlikleri, dört ana merkezde gerçekleştirilecek. İBB, parklara 3 milyon 580 bin lale dikimi gerçekleştirdi. Emirgân Korusu, Göztepe 60. Yıl Parkı, Gülhane Korusu ve Hıdiv Korusu bu etkinliklerde öne çıkan yerler olacak. Lale Bayramı etkinlikleri kapsamında, 14.00-18.00 saatleri arasında yüz boyama, balon katlama, jonglör ve akrobat gösterileri gibi aktivitelere katılabilirsiniz.
Japon kiraz ağaçlarının (sakura) sunduğu masalsı güzellik, bu narin ağaçların kısa süreli açışıyla sınırlı. Renkli görüntüleriyle yaşamın geçici güzelliğini simgeleyen sakuraları görmek için Avrupa Yakası’nda Baltalimanı Japon Bahçesi’ne veya Anadolu Yakası’nda Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nin Ertuğrul Adası kısmına gitmenizi öneriyoruz. Ancak unutmayın, bahçenin Ümraniye girişinin geçici olarak kapalı olduğunu belirtelim; gidecekseniz Ataşehir girişini kullanmanız gerekecek.
Manolyalar da İstanbul’un çeşitli yerlerinde sizi bekliyor. Sultanahmet Meydanı’ndan Emirgân Korusu’na kadar birçok alanda karşınıza çıkacak manolyalar, hem kokusu hem görüntüsüyle büyüleyici. Bebek İnşirah Yokuşu’nda ise İstanbul’un en güzel manolyalarından birini görebilirsiniz. Emirgân Korusu, Yıldız Parkı ve Milli Saraylar Resim Müzesi bahçesini de ziyaret etmeyi unutmayın. Baharın güzelliklerini kaçırmamak için hemen harekete geçin!