Güncel Haber Sitesi

Haber Takip Merkezi – Güncel ve Tarafsız Haber Sitesi – Ülkenin Nabzını Tutan Site

İran ekonomi bakan görevden alındı

İran Meclisi, Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkian önderliğindeki hükümetin kurulmasından yaklaşık sekiz ay sonra Ekonomi Bakanı Abdunnasır Hemmati'yi bugün görevden aldı. Yüksek enflasyon krizi ve ulusal para birimi riyalin döviz kurundaki önemli düşüş hakkında kendisine soru sormaya karar verdi.

İran Bakanı, Güven Oyunu Kaybetti

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeshkian tarafından savunulan bakan, 273 milletvekilinin (290 üyeden) desteğiyle görevden alınması yönündeki önergeye karşı güvenoyu alamadı.

Pezeshkian, bakanı milletvekillerinin önünde savunmaya çalıştı. “Düşmanla (ekonomik) bir savaşın ortasındayız” diyen Pezeshkian, “Toplumumuzun bugün yaşadığı ekonomik sıkıntılar bir kişinin sorumluluğunda değildir ve bunu bir kişinin üzerine yükleyemeyiz” şeklinde konuştu.

Bazı milletvekilleri ise bakanı sert bir dille eleştirerek ekonomik durumun vahim olmasından onu sorumlu tuttu. Milletvekili Ruhullah Mutafkar Azad, “Halk yeni enflasyon dalgasını kaldıramıyor, yabancı para birimlerinin ve diğer emtiaların fiyatlarında yaşanan artışın kontrol altına alınması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Fatima Muhammed Beji adlı milletvekili ise, “İnsanlar ilaç ve tıbbi ekipman satın almaya gücü yetmiyor” şeklinde endişelerini dile getirdi.

Eski Merkez Bankası valisi olan Bakan Hemmati ise, “Ekonominin karşı karşıya olduğu en büyük sorun enflasyondur. Bu, yıllardır ekonomiyi etkileyen kronik bir sorundur” şeklinde görüş bildirdi.