Hedef: Dönüşümde eşitlik

MELTEM GÜNEŞ / Ankara – Aile, Milli Eğitim, Tarım, Çalışma Bakanlıkları kadınların temsilinin düşük olduğu matematik, fen, teknoloji ve mühendislik alanlarında yeni nesil iş gücü ve istihdam süreçlerine hazırlanmalarına yönelik uygulamaları devreye alacak.

Türkiye’de lisans düzeyinde kadın oranının en fazla olduğu öğretim alanları; sağlık, dil ve eğitim, kadın oranın en az olduğu alanlar ise mühendislik, bilişim teknolojileri, imalat ve inşaat. Dijital çağ çalışma hayatında değişimler, yeni meslek tanımları, teknoloji temelli yeni istihdam alanları oluştururken, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı kadınları, teknoloji ve inovasyon alanlarında güçlendirmek için çalışmalarını artıracak. Matematik, fen, teknoloji ve mühendislik (STEM) alanlarında kadınların eğitim ve istihdamının artırılması için kamu ve özel sektörün eşitlik ve kapsayıcılık temelinde dönüşümüne yönelik çalışmalar yapılacak. Kırsalda kadın girişimciliğinin ve teknoloji okuryazarlığının artırılması için ilgili diğer bakanlıkların da iş birliğinde çalışmalar yürütülecek.

Ücrette adalet için

Kadınlarla erkekler arasındaki ücret farkının belirlenmesi ve önlenmesi için veri kaynakları gözden geçirilecek ve Türkiye’deki iş gücü yapısı göz önüne alınarak ölçüm araçları geliştirilecek. Kadın teknoloji girişimcilerinin sahip oldukları potansiyeli açığa çıkarmaları için eğitim programları düzenlenecek, network imkanları sunulacak ve kadın teknoloji girişimci adaylarının rol modellerle buluşturulması sağlanacak.

Kalıplar yıkılmalı

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) da yayımladığı “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Lensinden Geleceğin Becerileri” raporunda, önlemler alınmazsa kadınların gelecekte STEM odaklı iş gücü fırsatlarına erişmede dezavantajlı olacağına işaret etti. Beceri düzeyi ve meslek tercihlerindeki cinsiyet farkının nedenlerinin sosyal ve kültürel bağlamlar, toplumsal normlar ve kalıp yargılarda aranması gerektiği belirtilerek, müdahalelerin bu alanları hedef alacak şekilde tasarlanması önerildi. Raporda, TÜİK verilerine dayalı olarak çocuklar arasında kendilerine ait en az bir bilişim teknolojileri ürününe sahip erkek çocukları oranının kız çocuklarına göre yüksek olduğu aktarıldı. Bu eşitsizliklerin, kız çocuklarının STEM becerilerini geliştirmesini sınırlandırabileceği ve teknolojiye dair öz yeterlik geliştirme imkânlarını kısıtlayabileceğine dikkat çekildi.

Teknolojiye erişim sınırlı

Evde teknolojiye erişimleri sınırlı olan kız çocuklarının okulda toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı bir şekilde bu ihtiyaçlarını karşılayabilmelerinin ise kritik bir önem taşıdığı belirtildi. Eğitim sistemindeki eksikliklere de vurgu yapılan raporda, “2019’dan sonra sürdürülmeyen ‘eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliği’ odaklı projeler geliştirilerek bir an önce yeniden uygulamaya geçirilmeli. Öğretmenlerin hizmet içi eğitim programları toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı olarak geliştirilmeli” denildi.

Yeni nesil staj programı

Akçansa’nın GençİZ yeni nesil uzun dönem kadın staj programı, üçüncü yılında ‘Dijital Akademi Sertifika Programı’ ile büyüyor. Kadın öğrencilerin sektörle tanışmasını amaçlayan ve 8 ay sürecek sertifika programı, Türkiye’nin dört bir yanından bin kadın öğrenci ve yeni mezunu Akçansa’nın dijital eğitim platformuyla buluşturacak. Şubat ayında başlayacak program, gençlerin hayalleri ve hedeflerini gerçekleştirmeye; iş hayatının içinde farklı alanları yakından tanımalarına yardımcı olacak.

Yapı malzemeleri sektöründe sürdürülebilirlik, dijital dönüşüm ve inovasyon alanlarının yanı sıra üretim süreçleri, kalite kontrol, satış ve pazarlama gibi sektörel konulara da odaklanacak program kapsamında yapay zeka, kurumsal girişimcilik, etkili iletişim ve liderlik becerileri eğitimleri de verilecek. Program, gençlerin mesleki ve kişisel gelişimlerine katkı sağlarken, sektörde sağlam kariyer adımları atmalarına da olanak tanıyacak.

Gençler program sonunda alacakları sertifika ile iş hayatına güçlü bir başlangıç yapma imkanının yanında GençİZ Uzun Dönem Kadın Staj Programı’nda öncelikli değerlendirilme şansı da yakalayacaklar.

Related Posts

Doğalgaza yüzde 24,6 oranında zam!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yapılan açıklamaya göre, doğalgaz toptan satış fiyatlarında bütçe hedefleri doğrultusunda değişikliğe gidildi. Buna göre, doğalgaza sanayi tüketicileri için yüzde 7,86 konut tüketicileri için ise …

Ruslar Akkuyu’yu satılığa çıkardı! Dev projeye ortak aranıyor…

Rusya’nın devlete bağlı nükleer enerji şirketi Rosatom, Türkiye’de inşa ettiği 25 milyar dolarlık Akkuyu Nükleer Santrali’ndeki yüzde 49’luk hissesini satmak üzere Türk ve yabancı yatırımcılarla görüşmelere başladı. “YATIRIMCI İLGİSİ ARTIYOR …

VİOP’ta endeks kontratı güne yükselişle başladı

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen ağustos vadeli endeks kontratı, normal seansı yüzde 6,6 artışla 11.854,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında da yükselişini sürdürerek 11.906,00 oldu. Ağustos vadeli endeks kontratı, bugün açılış …

Şimşek ‘iyi’ veriyi paylaştı, Grok gerçek işsizliği açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mayıs 2025 dönemine ilişkin İşgücü İstatistikleri verilerini açıkladı. Buna göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2025 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre 69 bin kişi azalarak 2 milyon 972 bin kişi …

Borsa güne nasıl başladı? (30 Haziran 2025)

Cuma günü alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,12 değer kazanarak 9.404,89 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 47,97 puan ve yüzde 0,51 artışla 9.452,86 puana çıktı …

Trabzon’da istavrit ve mezgit balıkçı tezgahlarını süslüyor

Trabzon’da hafta sonu tezgahları süsleyen mezgitin kilogramı 200, istavritin ise 250 liradan satılıyor.