Sağlık Hizmetlerindeki Zamlar Geri Çekildi, Muayene Ücretleri Düştü
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yapılan açıklamaya göre; devlet ve vakıf üniversitelerinde muayene ücretleri 45 liradan 20 liraya indirildi. Aile hekimi sevklerinde de %50 indirim uygulanacak.
Bu indirimin nedeni, şubat enflasyonunun %4’ü aşabileceği beklentisinden kaynaklanıyor.
Diğer yandan, enflasyon tahminleri %4’ten %3’e düşürüldü. Ekonomist İbrahim Ünalmış, geri alınan zamların enflasyon üzerindeki etkisini 0,6 puandan 0,3 puana düşürdüğünü belirtti. Böylece şubat enflasyon beklentileri %2,9-3,1 aralığına geriledi.
Eski Merkez Bankası Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, sağlık zamlarındaki geri adımı eleştirdi. Kara, “Enflasyona bu ölçüde günlük ince ayar yapabilen başka bir ülke var mıdır bilmiyorum” dedi.
Martta Faiz İndirimi Geliyor İddiası
Kara, sağlık zamlarındaki değişikliğin martta faiz indiriminin önünü açtığını iddia etti.
Ekonomist İris Cibre, sağlık zamlarındaki değişiklikleri “Hesapsız kitapsız işler” diyerek eleştirdi. Bu durum, enflasyon hesaplamalarına doğrudan etki ederken, ekonomik politikaların öngörülebilirliği konusunda tartışmalara neden oldu.
Karar’ın haberine göre; piyasalar, martta faiz indirimi beklentisinin güçlendiğine dikkat çekti.
More Stories
Rekabet Kurumu onayladı: Ciner Yayın Holding resmen Can Grubu’na devredildi
Bitcoin’de ‘rezerv’ hayâl kırıklığı
Ankara’da Kadın Emeği Pazarı Etkinliği Başladı