Bahar geliyor, gözler tehlikede! Uzmanlar uyardı

Baharın gelişiyle doğa canlanırken, çiçeklerin açması ve polenlerin havada uçuşması birçok kişi için göz alerjisi kabusu anlamına geliyor.

Kaşıntı, kızarıklık, sulanma ve hatta bulanık görme gibi semptomlarla kendini gösteren bu rahatsızlık, mevsimsel alerjilerin en yaygın türlerinden biri.

Bilimsel araştırmalar ve dünya çapındaki uzmanlar, bahar aylarında göz alerjilerine karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Amerikan Oftalmoloji Akademisi’nin (AAO) raporuna göre, bahar aylarında polen, küf sporları ve toz gibi alerjenler, dünya genelinde milyonlarca insanda göz alerjisi vakalarını artırdı.

İngiltere’deki Moorfields Göz Hastanesi’nden Prof. Dr. Andrew Lotery, “Polenler göz yüzeyine yapıştığında bağışıklık sistemi aşırı tepki veriyor ve bu da inflamasyona yol açıyor. Bahar, göz alerjileri için en riskli dönem” dedi.

British Journal of Ophthalmology’nde yayımlanan bir çalışmada polen yoğunluğunun yüksek olduğu günlerde göz alerjisi şikâyetlerinin %45 arttığını ortaya koydu.

Prof. Lotery, “Bu durum, tedavi edilmezse günlük yaşamı ciddi şekilde etkileyebilir” uyarısında bulundu.

Göz alerjilerinden korunmanın ilk adımı, alerjenlerle teması en aza indirmek.

ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi’nden Dr. Esen Akpek, “Polen seviyelerinin zirve yaptığı sabah saatlerinde dışarı çıkmaktan kaçının. Dışarıdaysanız geniş kenarlı şapka ve güneş gözlüğü kullanın” önerisinde bulundu.

Araştırmalar, güneş gözlüğünün polenlerin göze ulaşmasını %30 oranında azalttığını gösterdi.

Dr. Akpek, “Eve döndüğünüzde yüzünüzü yıkamak ve kıyafetlerinizi değiştirmek de alerjenleri uzak tutmada etkili” diye ekledi.

Hava kalitesini kontrol etmek de kritik bir önlem. Japonya’daki Tokyo Üniversitesi’nden Dr. Kazuo Tsubota, “Evde ve arabada HEPA filtreli hava temizleyiciler kullanmak, polen ve toz miktarını ciddi şekilde düşürüyor” dedi.

Allergy dergisinde yer alan bir analizde filtre kullanımıyla iç mekândaki alerjenlerin %50’den fazla azaldığını ve göz alerjisi semptomlarının %35 hafiflediğini kanıtladı.

Dr. Tsubota, “Pencereleri kapalı tutmak ve klimayı tercih etmek de bu korumayı artırıyor” açıklamasında bulundu.

Beslenme ve nemlendirme de göz sağlığını desteklemede önemli.

İtalya’daki Verona Üniversitesi’nden Prof. Dr. Roberto Magni, “Omega-3 yağ asitleri ve A vitamini açısından zengin besinler, göz yüzeyindeki inflamasyonu azaltabilir. Somon ve havuç gibi gıdalar bu açıdan çok değerli” dedi.

Nutrients dergisinde yayımlanan bir çalışma, düzenli omega-3 tüketen bireylerde göz alerjisi semptomlarının %20 azaldığını gösterdi.

Ayrıca, Dr. Magni, “Göz damlalarıyla nemlendirme, alerjenlerin gözyaşlarıyla atılmasını kolaylaştırıyor” önerisinde bulundu.

Uzmanlar, semptomlar şiddetlenirse doktora başvurmayı ve reçeteli antihistaminik damlalar kullanmayı önerdi.

Prof. Lotery, “Kendi kendine tedavi yerine bir uzmana danışmak, komplikasyon riskini azaltır. Bahar alerjileri geçici gibi görünse de ihmal edilmemeli” dedi.

Bilim dünyası, polen tehdidine karşı basit ama etkili önlemlerle rahat bir mevsim geçirmenin mümkün olduğunu söyledi.

Related Posts

AK Parti Sözcüsü Çelik’ten PKK’nın silah bırakmasıyla ilgili açıklama: Kritik bir eşik geçildi

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “Terörsüz Türkiye hedefi doğrultusunda PKK’nın silahları imha/teslim süreciyle ilgili ilk adım gerçekleşti. Türkiye’nin terör yükünden kurtulması için tarihi bir sayfa açma kararlılığı güçlenerek ilerlemektedir” dedi.

Gözaltına alınıp serbest bırakılmıştı: İBB soruşturmasında etkin pişmanlıkla tahliye olan Adem Soytekin’in eski avukatından önemli açıklama

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın da tutuklandığı operasyonlar kapsamında gözaltına alınıp daha sonra serbest bırakılan İBB soruşturması avukatlarından Onur Büyükhatipoğlu, dün etkin pişmanlık ifadesinin ardından tahliye edilen eski müvekkili Adem Soytekin ile ilgili açıklamalarda bulundu. Müvekkilinin kendisiyle ilgili iddiaları üzerine gözaltına alınan Büyükhatipoğlu, Soytekin’in istifa etmesine izin vermediğini söyledi.

MSB’den 12 askerimizin şehit olduğu olayla ilgili iddialara yanıt: Tamamen asılsız

MSB, Pençe-Kilit Harekâtı Bölgesinde 12 askerimizin şehit olması üzerine kamuoyuna yansıyan iddialar için “Gerçeklikten uzak olduğu halde kesin yargıyla ortaya atılan iddialar ile komplo teorileri üreten manipülatif söylem ve içerikler, Türk Silahlı Kuvvetlerimizi karalamaya ve yıpratmaya yönelik sistematik bir dezenformasyon çabasıdır” dedi.

Sigara içen İETT şoförü uyarılınca çıldırdı!

İstanbul’da bir İETT şoförü, otobüs içinde sigara içtiği için kendisini uyaran yolcuya sert tepki gösterdi. Yolcuyla tartışan şoför, “Araç bozuk” diyerek yolcuları indirdi.

Önce başkanlara sonra şoförlere şafak baskını

Sanıkların verdiği ifadeler doğrultusunda yeni kararlar çıktı. Şoförler bir muhasebeci, iş insanları ve belediye çalışanları da sorgulanıyor.

Ege’de 4,6 büyüklüğünde deprem (son depremler)

Ege Denizi’nde Richter ölçeğine göre 4.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD, depremin Muğla’nın Bodrum ilçesine 169 kilometre mesafede gerçekleştiğini duyurdu.