İsrail’in Gazze’yi tamamen işgal edeceğini duyurmasının ardından, uluslararası çapta tepkiler büyümeye devam ediyor. Fransa ve İngiltere’nin ardından Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Eylül ayında Filistin’i devlet olarak tanıyacaklarını duyurdu.
Albanese, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Orta Doğu’da şiddet sarmalını kırmak, çatışmayı, acıyı ve açlığı bitirmek için iki devletli çözüm, insanlığın tek umududur” sözlerine yer verdi.
YENİ ZELANDA DA TANIYACAK
Öte yandan, Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Winston Peters de Eylül ayında Filistin’i devlet olarak tanıyacaklarını duyurdu.
Yeni Zelanda’nın iki devletli çözümü ve Filistinlilerin kendi kaderini tayin hakkını uzun süredir desteklediğini belirten Peters, “Güvenlik, siyasi, diplomatik ve ekonomik koşullar açısından yaşanabilir ve meşru bir Filistin devleti için gerekli ön koşulların sağlanıp sağlanmadığını değerlendiriyoruz” dedi.
Geçtiğimiz ay, Birleşmiş Milletler’in beş daimî üyesinden ikisi olan İngiltere ve Fransa da Eylül ayında Filistin’i tanıyacaklarını söylemişti.