TCMB’den dolar sahiplerine kötü haber

TCMB, Yabancı Para Zorunlu Karşılık Oranlarını Artırdı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Resmi Gazete’de ve basın duyurusu ile haftasonu yaptığı açıklamalarda yabancı para (YP) zorunlu karşılık (ZK) oranlarında ve ihracatçıların satış yapmakla yükümlü oldukları döviz miktarında artışa gitti.

Yapılan düzenlemelere göre, yabancı para mevduatları için zorunlu karşılık oranları tüm vadelerde 200 baz puan artırıldı.

TCMB ayrıca, ihracat bedellerinin asgari olarak TCMB’ye satılma oranını 31 Temmuz 2025 tarihine kadar %5 olarak belirledi. Bu oran daha önce kademeli olarak %’tan %’e düşürülmüştü.

Aynı zamanda, firmaların ihracat bedellerini TL’ye çevirmelerine destek olmak amacıyla sağlanan döviz dönüşüm desteği oranı da %2’den %3’e yükseltildi. Bu destek, TCMB’nin aldığı kararla 31 Temmuz’a kadar geçerli olacak.

TCMB’nin hafta sonu aldığı diğer önlemler arasında, TL mevduatları için tesis edilen zorunlu karşılıklara TCMB ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin %86’sı yerine %86’sı oranında faiz veya telafi ödemesi yapılması da bulunuyor.

Bununla birlikte, tüzel kişi TL mevduat payı %’ın altında olan bankalara, ilgili pay için aylık %0.3 puan artırılması hedefi getirildi.

Son olarak, TCMB yurt içi yerleşiklerle yapılan bir yıla kadar vadeli yabancı para cinsinden repo işlemlerinden sağlanan fonlar için zorunlu karşılık oranını 400 baz puan artırarak hesaplama yöntemlerinde de değişiklik yaptı.

TCMB, Mart ayında başlayan olaylar sürecinde faiz indirimlerine ara vererek faiz artışına yönelmişti. Küresel ticaret savaşlarının yol açtığı olumsuz etkilerle başa çıkmak için toplam 700 baz puanlık sıkılaştırma adımı atan TCMB, döviz rezervlerinde 55 milyar doların üzerinde kayıp yaşamıştı.

Related Posts

CHP’li Kış: Türkiye icra ülkesi oldu!

Kış, “Türkiye artık bir ‘İcra ülkesine dönüşmüş durumda. Saray’dakiler lüks içinde, vatandaş borçla ayakta durmaya çalışıyor. Bu planlı bir yoksullaştırma politikasıdır. AKP iktidarı halkı değil, bankaları büyütüyor. CHP olarak bu borç düzenine teslim olmayacağız!” dedi.

Bakan Şimşek, ekonomi programını 19 Mart ve gümrük vergisi gerilimi üzerinden savundu: Eğer program başarılı olmasaydı Türkiye bu iki şoku böyle atlatabilir miydi?

Bakan Şimşek, ekonomi programını 19 Mart ve gümrük vergisi gerilimi üzerinden savundu: Eğer program başarılı olmasaydı Türkiye bu iki şoku böyle atlatabilir miydi?

İstanbul trafiğinden ekonomiye darbe: Yıllık 7 milyar dolar zarar

İstanbul Okan Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Selim Dündar, mega kentteki trafik sıkışıklığının yıllık maliyetinin yaklaşık 6-7 milyar dolar olduğunu bildirdi.

Borsa İstanbul’da yeni hafta yükselişle başladı

Cuma günü alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,98 değer kazanarak 9.167,58 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 50,19 puan ve yüzde 0,55 artışla 9.217,78 puana yükseldi …

Nisanda fiyatı en çok artan ve azalan ürünler hangileri oldu?

Nisanda fiyatı en çok artan ve azalan ürünler hangileri oldu?

Altın fiyatlarında yatay seyir: Gram ne kadar oldu?

Altın fiyatlarında yatay seyir: Gram ne kadar oldu?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir