COŞKUN ERGÜL Ankara – Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Altındal, komisyon görüşmeleri sırasında milletvekillerinin, “inşaat maliyetlerindeki yüksek artıştan dolayı satılık ve kiralık ev fiyatlarının çok fazla yükseldiğini” ifade ederek, “bu artışları önlemek için neler yapıldığı ve kesilen cezalarla” ilgili sorularını yanıtladı.
Altındal, Türkiye genelinde hazır beton ve çimento ürünlerinde fahiş fiyat ve stokçuluk yapan 39 işletmeye, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu olarak 54 milyon lira ceza kesildiğini belirtti; “Toplam fahiş fiyat ve stokçuluk cezası olarak ise 2 bin 899 işletmeye 579 milyon 904 bin ceza uyguladık” dedi.
Bugüne kadar bir otomotiv bayisine bir takvim yılı içinde 2 defa stokçuluk cezası kesildiğini aktaran Altındal, “Deprem bölgesinde konteyner gibi ihtiyaçların karşılandığı dönemde 331 işletmeye kestiğimiz ceza tutarı 78 milyon 846 bin lira” ifadelerini kullandı.
Altındal, teklifte getirilen düzenlemelerle, fahiş fiyat uygulayanlara ve stokçulara verilecek cezaların daha da artırıldığını, fahiş fiyat artışları yapmak isteyen işletmelere artık daha da caydırıcı cezalar kesilebileceğini söyledi.
1 milyar TL’ye kadar çıkabilir
Teklif aynen yasalaşırsa, parekende ticarette fahiş fiyat uygulayanlara 1 milyon TL’ye, stokçuluk yapanlara ise 12 milyon liraya kadar ceza uygulanabilecek. Para cezalarının bir yıldaki toplam tutarı; işletmenin büyük ölçekli olması durumunda 1 milyar TL’ye ulaşabilecek. Bir yılda 3 defa stokçuluk yaptığı tespit edilen işletmeler 1 hafta kapatılabilecek. Sebze-meyve satılan kapalı pazar yerlerindeki satış yerleri için kiralama usulü kaldırılarak, yalnızca tahsis usulü ile kullandırılması sağlanacak. Yapılan değişiklikle; kapalı pazar yerlerindeki satış yerlerinin pazarcılara yüksek fiyatlarla kiralanmasına neden olan usulün kaldırılarak, pazarcıların maliyetlerinin azaltılması ve bunun da sebze-meyve fiyatlarına yansıması öngörülüyor.
Teşhirdeki aracı satmazsa
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da değişiklik öngören maddeyle, satıştan kaçınılan mal veya hizmetlere ilişkin her bir işlem için 2 bin 171 TL olarak uygulanan para cezaları artırılarak caydırıcı yaptırım uygulanması amaçlanıyor. Özellikle otomobil gibi ürünlerde stokçuluğun önüne geçilmesi beklenen düzenlemeyle, satışından kaçınılan mal veya hizmet bedelinin yüzde 10’u kadar işletmelere para cezası verilebilecek. Böylece, teşhir edilen aracını satmaktan kaçınan bir galeri, 5 milyon liralık araç için 500 bin TL ceza ödemek zorunda kalacak.