Güç savaşları her yerde

Müjde Işıl – İki sene önce “Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok” ile En İyi Uluslararası Film dalında Oscar’ı Almanya’ya getiren Edward Berger, yeni filmi “Conclave/Konsey” ile bu sene de Oscar’da iddialı. Sekiz dalda Oscar’a aday olan yapım, En İyi Uyarlama Senaryo kategorisinin favorisi ki geçen ay Altın Küre’de En İyi Senaryo Ödülü’nü kazandı.

Robert Harris’in 2016 tarihli ve aynı adlı romanından Peter Straughan tarafından uyarlanan “Konsey”, Vatikan’daki güç ve iktidar savaşlarını anlatıyor. Papa vefat edince yeni papayı seçmek için bir araya gelen kardinaller, Kardinal Lawrence’ın adil idaresi altında oluşturulmuş konseyde ‘kusursuz aday’ı belirlemeye çalışıyor. Film bize bu arayışın sonuçlarını tıkır tıkır işleyen bir hikâyeyle veriyor. 

Karşımızda uhrevi bir atmosferde geçen politik bir gerilim var. Yeni papa değil de yeni Amerikan başkanı seçiliyormuş gibi… Kardinal Lawrence, akademisyen olmasının verdiği şüphecilik ve hakkaniyet ilkelerine göre seçim sürecini yürütmeye çalıştıkça farklı eğilimlerdeki meslektaşlarının karanlık geçmişleri teker teker ortaya dökülüyor. ‘İlk taşı günahsız olan atsın’ sözünün karşılığını yaşatıyor film. Foyası ortaya çıkan her adayın yoluna devam etmek istemesi ve Kardinal Lawrence’ın idealist dünyasında yalnızlaşması; politik ya da rutin hayatta yaşananlardan hiç farklı değil. Filmin senaryosu bir gerilim hikâyesi gibi seyirciye rahat nefes aldırmadan ve sürprizlere açık şekilde, boşluk bırakmadan ilerliyor. Finali de bu açıdan unutulmayacak türden. 

Neredeyse tümü kapalı mekânda geçen “Konsey”; alan derinliğini, renkleri, ikonaları kusursuz şekilde kullanırken Kardinal Lawrence’ın sıkışmışlığını, yalnızlığını harika bir sinematografiyle resmediyor. Dolayısıyla ‘tiyatro gibi’ eleştirisini üzerinden silip atıyor kolayca. Lawrence rolünde Ralph Fiennes, Adrien Brody’nin “The Brutalist”teki holokost mağduru performansı olmasa muhtemelen ilk En İyi Erkek Oyuncu Oscarı’nı kazanabilirdi ama yine çok iyi oynadığı bir rolde ödülü ıskalayacak gibi. Isabella Rossellini’nin kısa ama çok etkili oyunculuğu da filmin öne çıkanlarından. 

Kalp kıran aksiyon

“Her Şey Her Yerde Aynı Anda” ile Oscar kazanıp küllerinden doğan Ke Huy Quan’ın, bu başarısından sonraki ilk iddialı filmi. “Love Hurts/Kırarım Kalbini”de emlakçılık yapan ama aslında bir tetikçi olan Marvin Gable’ı canlandırıyor. Geçmişi ortaya çıkınca eski günlerine geri dönmek zorunda kalıyor. Filmin yönetmen koltuğunda ise dublörlük kökenli Jonathan Eusebio oturuyor ve bu onun ilk yönetmenlik deneyimi.

Related Posts

“Yaz Hitleri 2025” çalma listesi yayınlandı: İşte her yerde duyacağınız o şarkılar

“Yaz Hitleri 2025” çalma listesi yayınlandı: İşte her yerde duyacağınız o şarkılar

RESMİ GAZETE KARARLARI 24 HAZİRAN 2025 | Bugünkü Resmi Gazete atamaları ve kararları neler? Ambulanslar ve Acil Sağlık Araçları ile Ambulans Hizmetleri Yönetmeliği değişti!

Bugünkü Resmi Gazete kararları 24 Haziran 2025 belli oldu. Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, atama kararları ve yeni yönetmeliklerin de yer aldığı 32936 sayılı Resmi Gazete’de bugün Ambulanslar ve Acil Sağlık Araçları ile Ambulans Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yer aldı. Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ve Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik de Resmi Gazete’de yayınlandı. İşte, 24 Haziran 2025 Resmi Gazete kararları ve ayrıntılı bilgiler…

En uzun gün ne zaman, bugün mü? 21 Haziran gündönümü nedir, ünler ne zaman kısalmaya başlayacak? İşte cevabı

21 Haziran tarihinin gelişiyle birlikte en uzun gün ne zaman, bugün mü? sorusunun cevabı merak edilip araştırılmaya başladı. Öte yandan yaz gündönümü nedir, günler ne zaman kısalmaya başlayacak? sorusu da en çok merak edilenler arasında yer alıyor. Kuzey yarımkürede yazın, güney yarımkürede kışın başlangıcı sayılan 21 Haziran, yaz gündönümü olarak biliniyor. Bu tarihte Güney yarımkürede en kısa gün, kuzey yarımkürede en kısa gece yaşanıyor. Peki, en uzun gün ne zaman, bugün mü? 21 Haziran gündönümü nedir, günler ne zaman kısalmaya başlayacak? İşte, ayrıntılar.

TYT puanıyla seçilecek bölümler neler? TYT puanıyla tercih edilecek 4 yıllık bölüm var mı? İşte 2025 TYT puanıyla tercih edilebilecek bölümler

Üniversite Sınavı 2025 YKS’nin ilk oturumu olan Temel Yetenek Testi TYT’ye giren üniversite öğrencileri net ve puan hesaplamalarının hemen ardından TYT puanıyla tercih edilecek bölümler listesini merak edip araştırmaya başladı. Özellikle de “TYT puanıyla seçilecek bölümler neler? TYT puanıyla tercih edilecek 4 yıllık bölüm var mı?” sorularının cevabı en çok merak edilip araştırılanlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Merak edenler için ayrıntıları haberimizde derledik. Peki, TYT puanıyla seçilecek bölümler neler? TYT puanıyla tercih edilecek 4 yıllık bölüm var mı? İşte 2025 TYT puanıyla tercih edilecek bölümler listesi…

YKS sınav süresi ve oturum saatleri 2025 | YKS ne zaman yapılacak, saat kaçta? TYT, AYT, YDT kaç dakika, YKS ne zaman? ÖSYM sınav takvimi! İşte üniversite sınavı saatleri!

YKS sınavı saat kaçta 2025? Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca 2025 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2025-YKS) bu sene 21-22 Haziran’da düzenlenecek. 1 milyon 185 bin 260 erkek olmak üzere 2,5 milyon adayım katılım sağlayacağı söz konusu sınav, Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testleri (AYT), Yabancı Dil Testi (YDT) olmak üzere üç oturumda gerçekleşecek. TYT’de; Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi, AYT’de Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2, Matematik ile Fen Bilimleri testleri, YDT’de Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinden yapılacak testler adaylara yöneltilecek. Adayların sınava girebilmeleri için 2025-YKS’nin ilgili oturumuna ait Sınava Giriş Belgesinden başka, fotoğraflı nüfus cüzdanı veya fotoğraflı T.C. Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış fotoğraflı pasaportunun aslını yanlarında bulundurmaları gerekecek. Peki, YKS saat kaçta, ne zaman yapılacak, Y

Gündemi takip eden bildi: PISA ve TIMSS düzeyinde tasarlandı

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavda bu yıl yalnızca akademik başarı değil, güncel olaylar ve toplumsal figürlere dair sorular da dikkat çekti. Milli futbolcu Arda Güler’in tevekkül açıklaması, geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren ünlü beyin cerrahı Prof. Dr. Gazi Yaşargil’in hayatı ve Türkiye’nin yerli savunma sanayii ürünleri olan Hürkuş, Hürjet ve ANKA soruları sosyal medyada ve eğitim çevrelerinde gündem oldu. Öte yandan ALES seviyesindeki mantık sorularının da PISA ve TIMSS gibi uluslararası değerlendirmelere benzer şekilde tasarlanması dikkat çekti.