Türkiye oturma izni vermişti: Uyuşturucu baronu ‘Tombul Jos’un Sierra Leone’deki görüntüleri ortaya çıktı

Interpol’ün aradığı uyuşturucu baronu Sierra Leone Cumhuriyeti’nde ortaya çıktı

Hollandalı uyuşturucu baronu Joseph Johannes Leijdekkers, Interpol’ün kırmızı bültenle aradığı isimlerden biri olarak biliniyor. Leijdekkers’in, Sierra Leone Cumhuriyeti’nde üst düzey koruma altında olduğu ortaya çıktı. “Tombul Jos” olarak da bilinen Leijdekkers, Türkiye’de gerçekleştirilen operasyonlarla gündeme gelmişti.

Bodrum’daki ultra lüks Vogue Hotel’de uzun süre konakladığı belirlenen Leijdekkers, Sierra Leone Cumhuriyeti’nde Avrupa’ya gönderilen kokain rotasının belirlenmesinde rol oynuyor. Rotterdam mahkemesi tarafından 7 tondan fazla kokain kaçakçılığı suçlamasıyla 24 yıl hapis cezasına çarptırılan Leijdekkers’in Hollanda polisi tarafından yakalanma ihtimali Türkiye’de olduğu yönündeydi.

Hollandalı savcılar, 2023 yılından itibaren Leijdekkers’in Sierra Leone Cumhuriyeti’nde bulunduğunu Reuters’a açıkladı. Leijdekkers’i ülkeye getirme konusunun öncelikli olduğunu belirten Hollanda savcılık sözcüsü Wim de Bruin, bu yönde çalışmaların devam ettiğini vurguladı.

Devlet Başkanı ile aynı karede!

1 Ocak 2025’te Sierra Leone’nin Tihun şehrindeki St. Joseph Katolik Kilisesi’ndeki ayinde Leijdekkers’in görüntülerine rastlandı. Europol tarafından 2022’de yayınlanan fotoğraflarla karşılaştırmak için beş farklı yüz tanıma algoritması kullanan Reuters, görüntülerdeki kişinin Leijdekkers olduğunu doğruladı.

33 yaşındaki Leijdekkers’ın Sierra Leone Devlet Başkanı Julius Maada Bio’nun kızı Agnes ile yan yana olduğu görüntüler dikkat çekti. Leijdekkers’ın, Sierra Leone’de devlet başkanı ile yakın ilişki içinde olması nedeniyle üst düzey koruma altında olduğu belirtiliyor. Leijdekkers’ın kilisedeki Türk yatırımcı kimliği altında olabileceği yönünde iddialar da bulunuyor.

Fotoğraf: Reuters

Çeteye Türkiye’de operasyon yapılmıştı

Leijdekkers liderliğindeki çeteye Türkiye’de Haziran 2023’te operasyon düzenlendi. Operasyon sonucunda 34 kişi gözaltına alındı ve çete üyelerine ait 1,1 milyar liralık mal varlığına el konuldu.

Çetenin önde gelen isimleri arasında “Kara Mamba” lakaplı Isaac Bignan ve Jurean Anthony Finix ile Leijdekkers’ın kardeşi Wilhelmus Adrianus Leijdekkers bulunuyordu. Wilhelmus Adrianus Leijdekkers, Ocak 2024’te İstanbul’da yakalanarak tutuklanmıştı.

‘730 bin dolar rüşvet ile tahliye oldular’ iddiası

Şüpheliler hakkında hazırlanan iddianameye rağmen İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi, 5 Temmuz 2024’te yapılan duruşmada 15 tutuklu sanığı tahliye etmişti. Tahliye kararlarına savcılık itiraz ederken, bazı sanıkların firar ettiği ortaya çıkmıştı. Hakimler Savcılar Kurulu olayı inceledi ve 15. Ağır Ceza Mahkemesi hakkında soruşturma başlattı.

Mahkeme Başkanı ve çetenin Türkiye ayağını yönetmekle suçlanan sanık Abdullah Alp Üstün’ün, tahliye kararları karşılığında 730 bin dolar aldığı iddialarıyla ilgili HSK inceleme başlattı ve üç hakimi açığa aldı.

500 bin euroya otel almış, Türk vatandaşlığına başvurmuştu

Alman pasaportuyla Türkiye’ye giriş yapan Leijdekkers, Türkiye’de farklı kimliklerle dolaşarak dikkat çekmişti. Türkiye’ye gelir gelmez hesap açtırıp büyük miktarda para yatırması MASAK’ın da dikkatinden kaçmamıştı. Leijdekkers, 500 bin euro karşılığında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına başvurmuş ve ikamet izni alarak Bodrum’da otel satın almıştı.

Related Posts

Yunanistan, İsrail Savunma şirketinden insansız denizaltılar alacak

İsrail merkezli IAI, mürettebatsız BlueWhale denizaltılarını Yunanistan’a satmak için anlaşma imzaladı. İstihbarat toplama ve mayın tespiti gibi yeteneklere sahip sistemin üretiminde Yunan HAI şirketi de yer alacak.

CHP’nin Beyazıt Meydanı’ndaki mitingine TİP Genel Başkanı Baş’tan destek

TİP, CHP’nin Beyazıt Meydanı’ndaki mitingine destek amacıyla katılım göstereceğini açıkladı.

Yunanistan ve Mısır, işbirliği anlaşmasına imza attı

Yunanistan ve Mısır, Doğu Akdeniz’de artan gerilim karşısında siyasi ve güvenlik işbirliğini derinleştirmek amacıyla stratejik ortaklık anlaşması imzalıyor. Görüşmelerde göç krizi ve uluslararası hukuka saygı çağrısı öne çıkıyor.

Karınca kaçakçılarına 7 bin 700 dolar ceza

Kenya’da mahkeme, 9 bin 300 dolar değerindeki 5 bin 440 adet Afrika hasatçı karınca kaçakçılığı yaptığı gerekçesiyle 4 kişiye 7 bin 700 dolarlık para cezası verdi.

3 Fidan’ı Mersin’de andılar

Türkiye tarihine iz bırakmış devrimci gençler Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idamlarının 53. yıl dönümünde Mezitli Belediyesi tarafından düzenlenen anlamlı bir törenle anıldı.

Yunanistan’ın eski Maliye Bakanı Varoufakis: Merkez siyaset Almanya dahil hiç bir yerde artık işlemiyor

Varoufakis, daha solda ve eşitlikçi görüşe sahip siyasi hareketlerin ülke yönetimlerinde söz sahibi olması gerektiğini dile getiriyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir