8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü: Eşitlik ve adalet için güçlü bir çağrı

Kadınlar Günü: Eşitlik ve Adalet İçin Mücadele

Her yıl 8 Mart, kadın hakları ve eşitlik mücadelesini hatırlatan özel bir gün olarak kutlanıyor. Kadınların toplumsal, ekonomik, kültürel ve siyasi alandaki önemini vurgulayan 8 Mart, aynı zamanda hak, adalet ve fırsat eşitliği için bir çağrı niteliği taşıyor.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü: Tarihten Günümüze

Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün kökeni, 1857 yılında ABD’nin New York kentinde gerçekleşen işçi eylemlerine dayanıyor. Tekstil fabrikalarında çalışan kadın işçiler, uzun saatler boyunca düşük ücretlerle zor şartlar altında çalışmaktaydı. Daha iyi çalışma koşulları ve insanca yaşam talebiyle grev yapan on binlerce dokuma işçisi kadına polis saldırmış ve 129 kadın fabrikada kilitleyerek çıkan yangında hayatlarını kaybetmişti.

1910 yılında, Danimarkalı aktivist Clara Zetkin, Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak kabul edilmesini önerdi ve bu öneri benimsendi. 1977 yılında Birleşmiş Milletler, 8 Mart’ı “Kadın Hakları ve Uluslararası Barış Günü” olarak ilan etti.

Neden Dünya Emekçi Kadınlar Günü Önemlidir?

Dünya Emekçi Kadınlar Günü, kadınların geçmişten bugüne verdikleri mücadelenin hatırlanmasını sağlar. Eşit işe eşit ücret, eğitim hakkı, karar alma mekanizmalarında yer alma gibi konular bu günün odak noktalarından bazılarıdır. Kadınların sosyal, ekonomik ve siyasi hayatta daha güçlü bir yer edinmesine destek olmak adına kutlanmaktadır.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, 100 yılı aşkın süredir dünya genelinde kutlanmaktadır. Bu özel gün, kadınların başarılarını onurlandırmanın yanı sıra, cinsiyet eşitsizliği ve ayrımcılığa karşı farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır.

Related Posts

TBMM’de 15 Temmuz töreni | Erdoğan: Şehitlerimizin fedakârlıkları boşa gitmedi; terörsüz Türkiye onların eseri olacak

TBMM’de 15 Temmuz töreni | Erdoğan: Şehitlerimizin fedakârlıkları boşa gitmedi; terörsüz Türkiye onların eseri olacak

Ahmet Özer ikinci kez hakim karşısında!

Görevden uzaklaştırılan Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’in, terör örgütüne üye olma suçundan yargılandığı davanın ikinci duruşması başladı.

Türklerin kayıp şehri “Togu Balık” gün yüzüne çıkarılıyor

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) ile Moğolistan Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsünün Tuul Vadisi’nde yürüttüğü kazı çalışmaları sonucu geçen yıl tespit edilen kayıp şehir, Togu Balık’ta çalışmalar devam ediyor.

İstanbul’da alev alan hafif ticari araç küle döndü

İstanbul’da seyir halindeyken alev alan hafif ticari araç küle döndü.

AK Parti Sözcüsü Çelik’ten PKK’nın silah bırakmasıyla ilgili açıklama: Kritik bir eşik geçildi

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “Terörsüz Türkiye hedefi doğrultusunda PKK’nın silahları imha/teslim süreciyle ilgili ilk adım gerçekleşti. Türkiye’nin terör yükünden kurtulması için tarihi bir sayfa açma kararlılığı güçlenerek ilerlemektedir” dedi.

Gözaltına alınıp serbest bırakılmıştı: İBB soruşturmasında etkin pişmanlıkla tahliye olan Adem Soytekin’in eski avukatından önemli açıklama

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın da tutuklandığı operasyonlar kapsamında gözaltına alınıp daha sonra serbest bırakılan İBB soruşturması avukatlarından Onur Büyükhatipoğlu, dün etkin pişmanlık ifadesinin ardından tahliye edilen eski müvekkili Adem Soytekin ile ilgili açıklamalarda bulundu. Müvekkilinin kendisiyle ilgili iddiaları üzerine gözaltına alınan Büyükhatipoğlu, Soytekin’in istifa etmesine izin vermediğini söyledi.