170 yıllık savaş hatırası: ‘Tarih’ duvarın içinde kalmış

Çanakkale’deki Tarihi Çeşme Taşı Korunmalı

Çanakkale’nin Güzelyalı köyü sahilinde bulunan dünyanın ilk prefabrik hastanesine ait tarihi çeşme taşı, sahildeki duvarın içinde kalmış durumda. (ÇOMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reyhan Körpe, çeşme taşının savaş dönemine ait önemli bir hatıra olduğunu vurgulayarak, taşın korunması gerektiğine dikkat çekti. İngiliz mühendis Brunel tarafından tasarlanan hastanenin parçalarının Londra’da üretildiğini ve Güzelyalı’ya gemilerle getirilip burada monte edildiğini belirten Prof. Dr. Körpe, hastanenin Kırım Savaşı’nda yaralanan İngiliz askerlerine hizmet verdiğini açıkladı. Çeşme taşının İngiliz askerler için kurulan ilk prefabrik hastaneye su sağlayan yapının parçası olduğunu dile getiren Prof. Dr. Körpe, taşın 170 yıl öncesine dayanan bir savaş hatırası olduğunu belirterek, taşın tarihi önemine dikkat çekti.

’50 Büyük Baraka İnşa Ediliyor’

Prof. Dr. Reyhan Körpe, “Kırım Savaşı 1854-1856 yılları arasında gerçekleşti. Osmanlı tarihinin en önemli olaylarından biri olan bu savaşta İngiltere’den 100 binin üzerinde asker Osmanlılarla birlikte mücadele etti. İngiliz askerlerin yaralanmalarını tedavi etmek amacıyla hastaneler inşa edildi. Güzelyalı’daki hastane, İngiliz mühendis Brunel tarafından tasarlanmış olup, 1855 yılında gemilerle getirilerek sahil kenarına monte edildi. Hastane, İngiliz askerlerine yaklaşık 1 yıl hizmet verdi” şeklinde konuştu.

Savaş Sonrası Hastane Kapanıyor

Kırım Savaşı’nın sona ermesiyle birlikte 1856 yılında İngiltere ve Rusya barış yapınca hastanenin kapatıldığını belirten Prof. Dr. Körpe, hastanenin önemli bir tarihi kalıntı olduğunu ve korunması gerektiğini vurguladı. İngiliz askerlerin bölgedeki kazılarının arkeolojik değeri olmayan kazılar olduğunu belirten Körpe, çeşme taşının hastanenin varlığını belgelediğini söyledi.

Related Posts

Eski Bakan Yardımcısı dolandırıcılıktan 13 yıl hapis cezası aldı

Rusya’da yolsuzluk ve dolandırıcılık iddialarıyla gündeme gelen eski Savunma Bakan Yardımcısı Timur İvanov, mahkeme tarafından 13 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Karar, bugün Moskova Şehir Mahkemesi’nde görülen davada açıklandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kabine sonrası açıklamalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kabine sonrası açıklamalar

Piyasaya göre CHP’ye ilişkin süreç siyasette belirsizlik, ekonomide kırılganlık yaratacak: Ekonomide ‘butlan’ endişesi

CHP kurultayına ilişkin davada çıkacak karar, yalnızca siyaseti değil piyasaları da etkiliyor. Ekonomistler, “mutlak butlan” yönünde bir kararın döviz kurunu zıplatabileceği, yatırımcı güvenini sarsabileceği ve ekonomi yönetimini yeni bir sınavla karşı karşıya bırakabileceği uyarısında bulunuyor.

Susurluk’ta feci kaza: 4 ölü

Balıkesir’in Susurluk ilçesinde sürücüsünün branda germek için emniyet şeridinde çektiği TIR’a, otomobil çarptı. Kazada, 4 kişi hayatını kaybetti.

Veziristan’da intihar saldırısı: 16 güvenlik görevlisi öldü

Pakistan’ın Hayber Pahtunhva eyaletine bağlı Kuzey Veziristan bölgesinde cumartesi günü meydana gelen intihar saldırısı, ülkeyi yasa boğdu. Mir Ali’de güvenlik konvoyunu hedef alan araçlı saldırıda, öncü araca çarpan intihar bombacısı infilak etti …

Hastaneler tek tek iflas edebilir! Korkunç rapor ortaya çıktı

Almanya’da ortaya atılan rapor birçok hastanenin iflasın eşiğinde olduğunu gösterdi.