Çin’e Türkiye seçeneği: ABD’nin tarife duvarını aşabilir

Türk ihracatçısı hem fi­nansal hem de yapısal anlamda zorlu geçir­diği bir 2024 yılının ardından, uluslararası pazarlarda var ol­ma mücadelesini sürdürüyor. Yılın ilk ayı ihracat verileri her ne kadar ‘rekor’ olarak ka­yıtlara geçse de ihracatçıya gö­re, 2024’teki ‘kârsızlık’ 2025’te yerini zarara bıraktı. Ancak tüm belirsizliklere rağmen mevcut pazarlarını kaybetmek istemeyen Türk ihracatçısı, bu yıl da ‘çantasını eline alıp ka­pı kapı dolaşacak’. Pes etmeyen ihracatçı sektörlerden biri de Türkiye ev ve mutfak eşyaları.

Alanında dünyanın en prestijli fuarlarından biri kabul edilen Frankurt Messe Ambiente Fu­arı’na 250 firma ile katılan sek­tör, 5.7 milyar dolarlık ihraca­tını korumak için sahnede yer aldı. Dünya Gazetesi’nden Nurdoğan A. Ergün’e konuşan sektör temsilcileri, “Finansal özgürlük olursa yatı­rım iştahımız hep var. Yeter ki destek verilsin çok hızlı pozis­yon alabilecek güçteyiz” diyor.

ÇİN YATIRIMLARINDA HAREKET BEKLENİYOR

Ev ve Mutfak Eşyaları Sa­nayicileri ve İhracatçıları Der­neği (EVSİD) Başkanı Talha Özger, Trump’ın Çin politi­kası sonrasında Çin yatırımla­rı ile ilgili hareket bekledikle­rini kaydetti. Özger, firmaların da bunu değerlendirdiğini söy­leyerek “Masada görüşmeler var” dedi.

Türkiye’nin ilk çelik termos üreticisi olan ve geçtiğimiz aralık ayında Çinli Zhejiyang Yongheng HouseHold ile ortaklık yapan ve Şanlıurfa’da ikinci tesisini kurmaya hazırlanan Termosan Çelik, günlük 10 bin adet olan üretimini 50 bin adete çıkaracak. Yeni tesisle birlikte istihdamı 350 kişiye çıkaracaklarını açıklayan Termomug Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, Çinli firma ile işbirliğinin markayı daha da güçlendirdiğini belirtti.

ÇİN, ABD’NİN TARİFE DUVARINI TÜRKİYE’DEN AŞABİLİR

Kapasite ve fiyatlama anlamında Çin ile rekabet etmenin mümkün olmadığını vurgulayan Yılmaz, “Şanlıurfa’daki ortak yatırımımızda yüzde 100 Türk markalı üretim yapıp dünyaya satacağız. Çinli ortağımız ABD’ye ürün veriyor ama tarife duvarı var. Birçok sektörde Çinli firmalar özellikle yakın coğrafyalarındaki Tayland, Vietnam gibi ülkelere çok ciddi anlamda bir yatırım eğiliminde. Şimdi de Amerika pazarındaki varlığını kaybetmemek adına Çinli firmalar Türkiye’ye yöneliyor” dedi.

‘PAZARDA BÜYÜME EĞİLİMİ YAVAŞLADI’

Türkiye’de döküm ev ve mutfak eşyasının jenerik markası haline gelen Lava, Ambiente Fuarı’nda ürünlerini sergileyen Türk markalarından biri. Sektörde 15’inci yıla girdiklerini kaydeden Lava kurucu ortağı ve Genel Müdürü Beyhan Ekşi, üretimlerinin Eskişehir’de olduğunu belirtti. Döküm tencere, tava gibi ürünleri Türk halkıyla buluşturan ilk marka olduklarını söyleyen Ekşi, “Zor bir iş ama Lava çok sevilen bir marka oldu. Bugün çeyiz setlerine de girdik. Satışlarımızın yüzde 19’u e-ticaretten geliyor” dedi. Sektörün büyümesinin ekonomideki rasyolarla doğru orantılı olduğunu dile getiren Ekşi, “Türkiye’de veya dünyada pazar büyüyorsa sektör de büyüyor. Şu anda ne dünyada ne de Türkiye’de pazarın çok genişlediğini söyleyemem” diye konuştu.

‘ZARAR YÜZDE 10’A ÇIKARSA TAŞIYACAK GÜÇ KALMAZ’

Emaye mutfak eşyaları üreten ve yaklaşık 30 yıldır Ambiente Fuarı’na katılan Ahmetal’in kurucusu Ahmet Mazlum, 2025’e dair karamsar bir tablo çizdi. “En büyük problemimiz kendi içimizdeki maliyetler, ülkenin pahalılaşması” diyen Mazlum, bu durumun da üretimi zorlaştırdığını söyledi. Mazlum, “Bizim fiyatlarımızı yurtdışı kaldıramıyor, rekabet şansımız kalmıyor. Yaptığımız ihracattan para kazanamıyoruz, zarar yüzde 5’e ulaştı.

Bu oran yüzde 10’u bulursa taşıyacak gücümüz kalmaz” dedi. Yapılan ihracattan yüzde 80’in memnun olmadığını ifade eden Mazlum, “Sadece müşteriyi kaybetmemek ve ihracatta kullandığımız kredi şartlarını yerine getirmek için ihracat yapmak zorundayız. Kur yükselince enflasyon artıyor deniliyor ama bu kurla ihracat yapma şansımız yok. Kurun en az 45 olması lazım. İhracatçıya özel kur politikası uygulanmalı. Yüzde 100 ihracata çalışan bir firmayken geçen yıl ihracatı yüzde 30 azalttık” diye konuştu.

‘TÜRKİYE’DEN ALIMLARIMIZ YÜZDE 10’A DÜŞTÜ’

Ev ve mutfak eşyaları, ev tekstili gibi çeşitli sektörlerde 9 şirketiyle Almanya’da faaliyet gösteren ve 63 ülkeye ihracat yapan Hatex Group, Türkiye, Çin, Bulgaristan gibi çeşitli ülkelerde ürettirdiği ürünleri Avrupa pazarına sunuyor. Türkiye Dilovası’nda kendi üretim tesisi de bulunan Hatex Group’un CEO’su Burhan Asan, Türkiye’de artan fiyat ve maliyetlere dikkat çekti. Pandemiden sonra Türkiye’de fiyatların çok arttığını söyleyen Asan, bu nedenle Türkiye’den yaptıkları alımları yüzde 30’dan yüzde 10’a düşürdüklerini açıkladı.

Related Posts

Çin Merkez Bankası’nın faiz kararı borsada belirsizliği arttırdı

Çin’de hisse senetleri haftayı düşüşle kapattı. Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0,1 gerileyerek 3.360 puanın altına indi. Şıncın Bileşeni ise yüzde 0,3 düşüşle 10.020 seviyesine çekildi. Bu zayıf performansın temelinde, Çin Merkez Bankası’nın gösterge …

Canlı yayında açıkladı: Akaryakıtta cumhuriyet tarihinin en büyük zammı yolda!

Ekonomist Oğuz Demir, Halk Tv’de Gökmen Karadağ’ın sunduğu Açıkça programında zam beklendiğini söyledi. İran-İsrail çatışmalarının ardından Orta Doğu’da jeopolitik risklerin artmasının etkisiyle Brent petrol fiyatları 78 dolara tırmanırken, hafta …

Sigara ve tütün ürünlerine dev vergi zammı hazırlığı

Yeni hazırlanan tasarıya göre, tütün ürünlerine uygulanan vergilerde ciddi artışlar öngörülüyor. 1.000 adet sigara için belirlenen asgari vergi miktarının yaklaşık %139 oranında artırılarak 215 euroya kadar yükselmesi bekleniyor. Kıyılmış tütün …

Merkez Bankası’nın faiz kararı için nefesler tutuldu! İşte piyasanın beklentisi

Merkez Bankası’nın haziran ayı faiz kararı için nefesler tutuldu. Banka en son nisan ayında sürpriz bir şekilde faiz artırımına gitmişti. Mayıs ayı enflasyonunun beklentilerin altında gelmesi faiz indirimi ihtimalini gündeme getirmişti. Peki faizlerde beklenti ne, bir sürpriz olur mu? Faiz kararı borsa, dolar, kredi ve mevduat faizlerini nasıl etkiler? İşte detaylar…

ABD’de işsizlik maaşı başvuruları geriledi

ABD’de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 14 Haziran ile biten haftada 245 bine inerek piyasa beklentilerinin hafif altında gerçekleşti.

700 çalışanı olan Türk giyim devi iflas etti

Yılda 12 milyon parça üretme kapasitesi ile Türkiye’de tekstil sektörünün önemli şirketleri arasında gösterilen Yfa Tekstil iflas etti. 34 yıldır faaliyetlerini yürüten şirketin yaklaşık 700 çalışanının olduğu biliniyor.