Yüzünüzdeki lekeler lupus belirtisi olabilir! Pek çok organı etkileyebiliyor

Lupus Hastalığının Belirtileri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Lupus hastalığı genellikle yüzde beliren kelebek şeklindeki döküntü ile tanınsa da, semptomlar bununla sınırlı değildir. Uzun süren yorgunluk, nedeni açıklanamayan ateş, eklem ağrısı, ağız içinde yaralar ve güneşe karşı aşırı hassasiyet sıkça görülen belirtiler arasındadır. Bazı durumlarda saç dökülmesi ve böbrek fonksiyonlarında bozulma da görülebilir. Uzmanlar, hastaların genellikle uzun süren halsizlik veya eklem şişliği nedeniyle polikliniğe başvurduğunu belirtmektedir.

Lupus Teşhisi ve Tedavisi

Lupus teşhisi genellikle kan testleriyle konur. ANA testi ve anti-dsDNA testi gibi otoantikor testlerinin pozitif çıkması, hastalarda “pozitif lupus” ifadesinin kullanılmasına yol açabilir. Tedavi sürecinde, kortikosteroid ilaçlar, bağışıklık sistemi üzerinde etkili ilaçlar ve antimalaryal ilaçlar sıkça kullanılmaktadır. Amacı hastalığın şiddetini azaltmak ve organ hasarını önlemektir. Sürekli takip ile hastalar yıllarca aktif bir yaşam sürebilir.

Günlük Hayatta Yapılması Gerekenler

Lupus hastaları, günlük hayatlarında stres yönetimine önem vermeli ve güneş ışığına maruz kalırken dikkatli olmalıdır. Yüksek koruma faktörlü güneş kremleri kullanmak tavsiye edilir. Sigara içmek hastalığın seyrini olumsuz etkiler, bu nedenle sigaranın bırakılması önerilir. Beslenmede omega-3 ve antioksidan açısından zengin gıdalar tüketmek, düzenli uyku düzenine dikkat etmek ve stresi yönetmek de hastalığın kontrolünde önemli rol oynar. Uzmanlar, hastalığın seyri hakkında şüphe duyan herkesin bir uzmana danışmasını önermektedir.

Related Posts

Bitki çayı tüketirken bu 3 kurala dikkat!

Genelde sağlıklı bir yaşam için tercih edilen bitki çayları göründüğü kadar masum olmayabiliyor. Doç. Dr. Oğuzhan Öztürk, bazı bitki çaylarının içine ilaç karıştırıldığını belirterek bu tarz bitkisel ürünlerin güvenli yerlerden alınması gerektiği uyarısında bulundu.

Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan KKKA ve HPV aşısı müjdesi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “HPV (Human Papilloma Virüs) aşısını, 2025 sonu itibarıyla insanlarımıza ücretsiz, özellikle 13 yaşındaki çocuklarımıza ulaştıracağız.” dedi.

ABD’de BionTech aşılarına ‘Genç erkeklerde kalp hasarı riski oluşturabilir’ uyarısı eklenecek

ABD’de BionTech aşılarına ‘Genç erkeklerde kalp hasarı riski oluşturabilir’ uyarısı eklenecek

Sabah mı duş almalı, akşam mı? Kararı bakteriler veriyor

‘Sabah mı yoksa akşam mı duş almak daha hijyenik?’ tartışması uzun zamandır sürüyor. Kimileri sabah duşunun güne zinde başlamanın anahtarı olduğunu savunurken, kimileri günün yorgunluğunu atmak için gece duşunu tercih ediyor. Ancak klinik mikrobiyoloji uzmanı Primrose Freestone’a göre bu sorunun bilimsel bir cevabı var.

Botoks yaptırdı felç oldu!

Botoks yaptırdı felç oldu!

Covid aşısızlarda pıhtı riski, 3 kat daha fazla

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, ani kalp krizi vakalarının, Covid-19 aşıları ve kalp-damar sağlığı üzerindeki etkisini değerlendirdi. Aşılara yönelik spekülasyonların bilimsel verilere dayanmadığını belirten Özlü, “Aşı olanların pıhtı ile ilgili hastalıklarının oranı, aşı olmayanlara kıyasla belirgin şekilde az olduğu ve aşı olmayanlarda ise 3 kat fazla pıhtılı hastalık ortaya çıkmış. Aşıların, pıhtı ile ilişkili kalp-damar, beyin-damar ve toplardamar sistem hastalıklarından koruduğu belirlenmiş” dedi.