Trans uyuşturucu baronu Emilia Perez filmi woke bombardımanında Hollywood’un kurtarıcısı oldu





Emilia Pérez’in Filminden Tartışmalar – Hollywood’un Yeni Kurtarıcısı mı?

CANNES FİLM FESTİVALİ’NDE FAVORİ OLAN EMLİA PÉREZ’İN FİLMİ

2024 Cannes Film Festivali’nde Jüri Ödülü ve ilk “Toplu En İyi Kadın Oyuncu Ödülü”nü (ödül üç kadın oyuncuya verildi) kazanan Emilia Pérez, Kasım ayında Netflix’te yayınlanmasının ardından ödül sezonunun favorisi haline geldi. Fransız yönetmen Jacques Audiard’ın yönettiği film, Altın Küre’de “En İyi Film – Müzikal veya Komedi” dahil 10 dalda aday gösterildi, 4 ödül kazandı ve Oscar adaylıklarında öne çıktı. Film, Uluslararası Uzun Metraj, Makyaj ve Saç Tasarımı, Orijinal Müzik ve iki şarkısıyla toplam 6 dalda Oscar kısa listesinde yer aldı.


FİLMİN KONUSU

Emilia Pérez, cinsiyet değiştirme ameliyatı olan bir Meksikalı uyuşturucu baronunun suç dünyasından çıkış hikayesini anlatıyor. Karakterin trans kimliği ve Meksika’nın uyuşturucu savaşı, eleştirmenler tarafından “cesur ve avangart” olarak nitelendirilse de, trans ve kuir topluluklarından ciddi tepkiler aldı. LGBT örgütü GLAAD, filmi kötü bir trans temsil örneği olarak kınadı, bazı eleştirmenler filmin klişelere dayandığını ve translık ile suç hikayelerini yüzeysel bir şekilde ele aldığını belirtti.


BİR KLİŞE SEÇKİSİ

Audiard’ın aynı adlı opera librettosundan uyarladığı film, özellikle baş karakter Emilia’nın (Karla Sofía Gascón) trans kimliğini “kurtarıcı” bir araç olarak kullanması nedeniyle tepki çekti. Eleştiriler, filmin translık temasını derinlikten yoksun bir şekilde ele alıp, bunu bir “kılık değiştirme” ya da “anlatı kalkanı” olarak kullandığını savunuyor. Ayrıca, Meksika’nın kültürel temsillerinde tekila, guacamole gibi basmakalıp ögelere yer verilmesi, İspanyolca diyalogların ise yetersiz kullanımı tartışma yarattı.


TARTIŞMALI OSCAR YOLU

Oscar ödülleri için güçlü bir aday olarak görülen Emilia Pérez, Hollywood’un sık sık tercih ettiği bir formüle uyuyor: Azınlık grupları merkezine alan, ancak klişelere meydan okumayan yaşam öyküleri…

Film, Crash (2005), Green Book (2019) ve Dallas Buyers Club (2013) gibi, mesajlarıyla daha çok beyaz/heteroseksüel izleyici kitlesine hitap eden projelere benzetiliyor…


Tüm tartışmalara rağmen, Audiard’ın filmi ödül sezonunda ses getirmeye devam ediyor. Ancak bu durum, Hollywood’un marjinal toplulukları nasıl temsil ettiğine dair yeni soruları gündeme taşıyor.

Film, Hollywood’un ‘woke kültür bombardımanı’ karşısında bir kurtarıcısı mı, yoksa yeni dönemin öne çıkan kuir temalarının yüzeysel bir anlatımı mı..

Kararı vermek izleyiciye kalıyor…


*Woke kültürü: Cinsel yönelim ve etnisiteye dayalı adalet kavramlarındaki problemlere dair farkındalığı olduğunu iddia edenler için kullanılan sözcük.


Related Posts

“Yaz Hitleri 2025” çalma listesi yayınlandı: İşte her yerde duyacağınız o şarkılar

“Yaz Hitleri 2025” çalma listesi yayınlandı: İşte her yerde duyacağınız o şarkılar

RESMİ GAZETE KARARLARI 24 HAZİRAN 2025 | Bugünkü Resmi Gazete atamaları ve kararları neler? Ambulanslar ve Acil Sağlık Araçları ile Ambulans Hizmetleri Yönetmeliği değişti!

Bugünkü Resmi Gazete kararları 24 Haziran 2025 belli oldu. Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, atama kararları ve yeni yönetmeliklerin de yer aldığı 32936 sayılı Resmi Gazete’de bugün Ambulanslar ve Acil Sağlık Araçları ile Ambulans Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yer aldı. Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ve Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik de Resmi Gazete’de yayınlandı. İşte, 24 Haziran 2025 Resmi Gazete kararları ve ayrıntılı bilgiler…

En uzun gün ne zaman, bugün mü? 21 Haziran gündönümü nedir, ünler ne zaman kısalmaya başlayacak? İşte cevabı

21 Haziran tarihinin gelişiyle birlikte en uzun gün ne zaman, bugün mü? sorusunun cevabı merak edilip araştırılmaya başladı. Öte yandan yaz gündönümü nedir, günler ne zaman kısalmaya başlayacak? sorusu da en çok merak edilenler arasında yer alıyor. Kuzey yarımkürede yazın, güney yarımkürede kışın başlangıcı sayılan 21 Haziran, yaz gündönümü olarak biliniyor. Bu tarihte Güney yarımkürede en kısa gün, kuzey yarımkürede en kısa gece yaşanıyor. Peki, en uzun gün ne zaman, bugün mü? 21 Haziran gündönümü nedir, günler ne zaman kısalmaya başlayacak? İşte, ayrıntılar.

TYT puanıyla seçilecek bölümler neler? TYT puanıyla tercih edilecek 4 yıllık bölüm var mı? İşte 2025 TYT puanıyla tercih edilebilecek bölümler

Üniversite Sınavı 2025 YKS’nin ilk oturumu olan Temel Yetenek Testi TYT’ye giren üniversite öğrencileri net ve puan hesaplamalarının hemen ardından TYT puanıyla tercih edilecek bölümler listesini merak edip araştırmaya başladı. Özellikle de “TYT puanıyla seçilecek bölümler neler? TYT puanıyla tercih edilecek 4 yıllık bölüm var mı?” sorularının cevabı en çok merak edilip araştırılanlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Merak edenler için ayrıntıları haberimizde derledik. Peki, TYT puanıyla seçilecek bölümler neler? TYT puanıyla tercih edilecek 4 yıllık bölüm var mı? İşte 2025 TYT puanıyla tercih edilecek bölümler listesi…

YKS sınav süresi ve oturum saatleri 2025 | YKS ne zaman yapılacak, saat kaçta? TYT, AYT, YDT kaç dakika, YKS ne zaman? ÖSYM sınav takvimi! İşte üniversite sınavı saatleri!

YKS sınavı saat kaçta 2025? Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca 2025 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2025-YKS) bu sene 21-22 Haziran’da düzenlenecek. 1 milyon 185 bin 260 erkek olmak üzere 2,5 milyon adayım katılım sağlayacağı söz konusu sınav, Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testleri (AYT), Yabancı Dil Testi (YDT) olmak üzere üç oturumda gerçekleşecek. TYT’de; Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi, AYT’de Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2, Matematik ile Fen Bilimleri testleri, YDT’de Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinden yapılacak testler adaylara yöneltilecek. Adayların sınava girebilmeleri için 2025-YKS’nin ilgili oturumuna ait Sınava Giriş Belgesinden başka, fotoğraflı nüfus cüzdanı veya fotoğraflı T.C. Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış fotoğraflı pasaportunun aslını yanlarında bulundurmaları gerekecek. Peki, YKS saat kaçta, ne zaman yapılacak, Y

Gündemi takip eden bildi: PISA ve TIMSS düzeyinde tasarlandı

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavda bu yıl yalnızca akademik başarı değil, güncel olaylar ve toplumsal figürlere dair sorular da dikkat çekti. Milli futbolcu Arda Güler’in tevekkül açıklaması, geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren ünlü beyin cerrahı Prof. Dr. Gazi Yaşargil’in hayatı ve Türkiye’nin yerli savunma sanayii ürünleri olan Hürkuş, Hürjet ve ANKA soruları sosyal medyada ve eğitim çevrelerinde gündem oldu. Öte yandan ALES seviyesindeki mantık sorularının da PISA ve TIMSS gibi uluslararası değerlendirmelere benzer şekilde tasarlanması dikkat çekti.